Business Internaţional

Investitorii vigilenti tin bursele in sah

22.08.2007, 17:49 16

Pietele de actiuni din Europa au inregistrat fluctuatii usoare, temerile legate de pericolul ca problemele inregistrate de sectorul american ipotecar subprime sa genereze o criza financiara de proportii persista, conform presei internationale.
Actiunile europene au inregistrat variatii minore, indicele Dow Jones Stoxx 600 avansand usor, cu mai putin de 0,1% pana la 362,57 puncte la jumatatea orarului de tranzactionare. Stoxx 50 a castigat mai putin de 0,1%, iar Euro Stoxx 50 a inregistrat o crestere de 0,2%.
Actiunile central-europene, inclusiv cele ale PKN Orlen, cea mai mare companie petroliera a Poloniei, au inregistrat scaderi. Indicele NTX, ce include 30 de companii din regiune, a pierdut 0,2% pana la 1.841, 21 puncte. Indicele polonez WIG20 a inregistrat o scadere de 0,6%, indicele ceh de 0,5%, in timp ce indicele ungar BUX a adaugat 1% si cel austriac ATX a scazut cu 0,3%.
Indicii nationali s-au aflat in scadere in 12 din cele 18 piete vest-europene la jumatatea programului de tranzactionare. Indicele francez CAC 40 si cel german DAX au avansat cu putin peste 0,1%, in timp ce indicele britanic FTSE 100 a pierdut mai putin de 0,2%.
In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a avansat luni cu 0,32% pana la 13.120,29 puncte, in timp ce NASDAQ a avut o crestere de 0,14%. S&P 500 a scazut, insa, cu 0,03%.
Masurile luate de bancile centrale din intreaga lume in scopul calmarii pietelor, inclusiv decizia neasteptata a bancii centrale americane de a reduce rata la care ofera imprumuturi bancilor, au ajutat pietele de actiuni sa-si recupereze o parte din pierderile inregistrate in ultima vreme.
Brian Levitt, economist in cadrul firmei OppenheimerFunds, a declarat ca decizia Fed a avut un impact pozitiv, dar nu este suficienta pentru a elimina in intregime temerile de pe piata.
Oficial, Fed se va intruni pe 18 septembrie pentru a stabili nivelul dobanzii de referinta. Unii analisti sustin ca pana atunci agitatia de pe piata se va mentine. Totusi, se pare ca Henry Paulson, secretarul Trezoreriei americane, se va intalni cu presedintele Fed Ben Bernanke si presedintele Comitetului Bancar Christopher Dodd pentru a discuta pe marginea problemelor cu care s-au confruntat pietele in ultima vreme.
Senatorul republican Richard Selby, fost presedinte al comitetului bancar, a avertizat ca actuala criza s-ar putea amplifica inainte ca situatia sa se imbunatateasca.
Actiunile asiatice s-au aflat in crestere pentru a doua zi in frunte cu cele ale producatorilor de materii prime in contextul unei increderi sporite in capacitatea economiei Statelor Unite de a face fata actualei crizei de pe pietele de credit.
Indicele Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific a avansat cu 1,5% pana la 144,80 puncte.
Indicele japonez Nikkei 225 Stock Average a urcat cu 1,1% pana la 15.901,34 puncte, iar indicele chinez CSI 300 a inregistrat o crestere de 1,8% pana la un nivel record.


Buffett a pus ochii pe Countrywide
Miliardarul Warren Buffett ar putea cumpara o parte a actiunilor furnizorului de credite ipotecare Countrywide Financial.
La inceputul acestei luni, compania Berkshire Hathaway, detinuta de Buffett, a facut publica o investitie intr-una dintre cele mai mari banci din SUA, Bank of America.
De asemenea, Berkshire detine actiuni la Wells Fargo, cel de-al doilea mare furnizor de credite ipotecare din SUA, dupa Countrywide.

Doi creditori asteapta pierderi de 1,3 mld. euro
"Turbulentele" de pe piata ipotecara americana au continuat si luni, dupa ce doi dintre cei mai mari creditori au anuntat ca se asteapta la pierderi cumulate de 1,8 mld. $ (1,3 mld. euro).
Capital One Financial isi va reduce tinta veniturilor pentru 2007 la 2,15 mld. $ (1,59 mld. euro) si va renunta la 1.900 de angajati.
Thornburg Mortgage, care furnizeaza credite ipotecare cu valori ridicate, a anuntat ca pierderile din trimestrul al treilea se vor ridica la 930 mil. dolari (689 mil. euro).


Sachsen are o expunere de 3 mld. euro in SUA
Creditorul german SanchenLB detine investitii de aproximativ 3 mld. euro pe piata ipotecara din SUA; investitiile au fost realizate prin divizia de instrumente financiare, Ormond Quay.
Creditorul a obtinut pe 17 august un imprumut de 17,3 mld. euro de la bancile de stat germane, banii fiind destinati achitarii datoriilor diviziei Ormond Quay.
Consiliul Concurentei din UE a cerut guvernului german sa specifice daca imprumutul acordat Sachsen este sau nu o forma de ajutor din partea statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO