Business Internaţional

Luptele pentru sistemul energetic rusesc se intensifica

10.02.2003, 00:00 10

La sfarsitul anului trecut, investitorii din Rusia erau nelinistiti din cauza unei intrebari cruciale: cine a cumparat actiuni ale Unified Energy System (UES), compania de stat care detine monopolul pe piata energiei din Rusia si ale carei actiuni au crescut cu 50% intre lunile septembrie si decembrie?
Adevarul a fost dezvaluit saptamana trecuta, cand investitorii de la UES au nominalizat trei candidati pentru boardul companiei, informeaza Wall Street Journal Europe. Doi dintre ei sunt directori executivi la MDM, un grup bancar si industrial, iar cel de-al treilea este presedinte al Basic Element, o companie de investitii aflata in proprietatea mogulului aluminiului Oleg Deripaska.
Numirea boardului UES vine intr-un moment critic pentru companie, care este pe cale sa fie dezmembrata intr-una din cele mai ambitioase reforme din Rusia. Parlamentul rus este pe cale sa adopte un pachet de legi care liberalizeaza sectorul energetic al Rusiei si deschide drumul catre impartirea monopolului UES in companii de generare si distributie a energiei.
Directorul executiv al UES Anatoly Chubais, fost ajutor al presedintelui rus Boris Eltan si arhitect al programului de privatizare a Rusiei, este de parere ca reforma este cruciala pentru a acoperi anii de ineficienta si lipsa investitiilor la compania energetica, la care statul detine un pachet de 52%.
Andrei Ischenko, purtator de cuvant al MDM, spune ca presedintele grupului Sergei Popov si presedintele bancii MDM Andrei Melnichenko au fost propusi pentru boardul UES pentru a reprezenta interesele unui "grup de investitori financiari din Rusia si Europa de Vest". El a declarat ca MDM a strans aproximativ 6% din actiunile UES, pachet suficient pentru un loc in boardul companiei.
Intre timp, un alt grup de investitori la UES l-a nominalizat pe David Geovanis, director executiv al Basic Element, drept candidat pentru boardul UES. David Geovanis este deja membru in boardul companiei de stat Svyazinvest, gigantul rus al telecomunicatiilor, unde reprezinta Mustcom, un consortie financiar condus de catre George Soros.
Zvonurile ca un grup de investitori locali au inceput o campanie de achizitionare de actiuni UES au aparut prima data in luna septembrie alimentand nesiguranta fata de viitorul companiei. S-a crezut ca cei care cumpara sunt persoane cu putere care doresc sa obtina controlul asupra capacitatilor de productie energetica ale UES pentru a-si asigura alimentarea cu energie ieftina pentru industriile lor dependente de electricitate.
Investitorii de portofoliu, care au solicitat ca activele UES sa fie impartite proportional intre toti actionarii, se tem ca nu vor primi compensatii daca capacitatile de productie ale UES sunt vandute marilor industriasi rusi si ei raman cu actiuni la active mai putin valoroase, cum ar fi reteaua de distributie a energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO