Business Internaţional

Noii membri ai UE trebuie sa invete sa cheltuiasca pentru a profita de fondurile europene

30.05.2005, 20:53 13

Studiul realizat de firma de consultanta Ernst & Young si revista economica britanica The Economist arata ca noile state membre UE au nevoie de experienta pentru a obtine mai multe fonduri in noua perioada bugetara a UE, relateaza Budapest Business Journal.

Aceste tari vor dispune de sume mari de bani intre 2007 si 2013, iar in noua perioada bugetara intre 2014 si 2020 o mare parte a fondurilor se vor indrepta catre Romania si Bulgaria, cele care vor adera la UE in 2007.

Din experienta celorlalte finantari, studiul realizat de Ernst & Young si The Economist explica ca noile state membre au intampinat doua mari obstacole. Pe de o parte, oportunitatile de cofinantare au ramas adesea neutilizate. Bancile comerciale, Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala ofera posibilitati de cofinantare, dar foarte putine companii au profitat de aceasta sansa. Studiul estimeaza ca Ungaria trebuie sa cheltuiasca circa 7 miliarde de euro pentru a putea utiliza aceasta forma de finantare.

O alta problema pe care o pot intampina aceste state este insuficienta fondurilor disponibile pentru anumite proiecte. In Ungaria, au fost depuse peste 11.000 de aplicatii pentru fondurile destinate intreprinderilor mici si mijlocii. Analistii arata ca proiectele mai simple au fost cele mai populare, iar cele mai complexe au atras mai putine aplicatii.

Studiul evidentiaza ca primele efecte ale fondurilor UE se vor vedea in dezvoltarea drumurilor si in imbunatatirea tehnologiei fabricilor. Analistii sunt de parere ca alte "dezvoltari ale infrastructurii, ale sectorului de resurse umane, precum reforme structurale mai puternice vor aparea in timp". Ei noteaza ca e foarte important ca oficialitatile sa cunoasca metodologia de aplicare pentru fonduri europene, pentru a putea finanta activitati din ce in ce mai complexe. Distribuirea fondurilor intre vechile si noile state membre ale UE este de 52% la 48%, chiar daca impartirea populatiei intre aceste regiuni este de 40% la 60%. Pentru a remedia aceasta situatie Comitetul Regiunilor UE a propus un nou sistem de finantare, bazat pe distributia populatiei.

Un lucru este sigur, aceasta situatie se va schimba in noua perioada bugetara 2007-2013, cand noile state membre ale UE vor participa la cel mai mare program de finantare al UE. Fonduri in valoare de 336 mld. euro vor fi oferite de-a lungul a sapte ani, iar noile state membre vor putea beneficia de 42% dintre acestea. Realizatorii studiului sunt de parere ca este vital pentru noii membri ai UE sa reuseasca sa atraga multe fonduri pentru finantarea unor activitati din ce in ce mai complexe.

Aceasta perioada de sapte ani de sustinere financiara va fi o oportunitate reala pentru cele 10 state care au aderat la UE in 2004. Acestea vor putea beneficia prin intermediul acestui program de sustinere financiara, de oportunitatea de a ajunge din urma vechile state membre. Studiul evidentiaza faptul in perioada 2014- 2020, UE va avea 28 de state membre, iar Romania, Bulgaria si Croatia care vor adera dupa 2007 vor determina o scadere a performantelor UE. Aceste state vor aplica pentru sume mai mari de bani decat cele 10 state care au aderat in 2004, deoarece economiile lor sunt mai in urma decat ale membrilor actuali ai UE.

Acest studiu arata ca tarile care au aderat in 2004 la UE ar trebui sa profite de experienta celor care au reusit sa obtina multe fonduri de acest gen. Dintre vechile state membre, Spania si Irlanda s-au dovedit cele mai eficiente in utilizarea acestor resurse.

Analistii sunt de parere ca noile state membre care se confrunta cu deficite bugetare ar trebui sa se inspire din metodele de finantare prin parteneriate public-privat, utilizate in tarile mai experimentate.

Utilizarea sistemului parteneriatului public-privat permite tarilor care se confrunta cu deficite bugetare sa obtina cele 15-35% din cofinantarea proiectelor.

Banca Europeana de Investitii ofera imprumuturi pentru acest gen de solutii, si fondurile europene pot fi private cu capitalul privat, cum a fost cazul constructiei podului portughez Vasco da Gama, in valoare de un miliard de euro, sau a aeroportului din Atena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO