Business Internaţional

Noile membre ale UE din estul Europei sunt avertizate cu privire la incetinirea reformelor

29.09.2006, 19:30 19

Cele opt state est-europene care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 nu valorifica avantajul cresterii accelerate a propriilor economii in sensul implementarii unor reforme cruciale si rezolvarii problemelor legate de fiscalitate, avertizeaza Banca Mondiala.
In raportul sau trimestrial referitor la opt tari foste comuniste care au fost integrate in Uniunea Europeana in mai 2004, banca a aratat in acelasi timp ca presiunile inflationiste sunt in crestere in regiune, ceea ce ingreuneaza eforturile de trecere a acestor tari la moneda unica europeana, conform cotidianului ungar Portfolio.
"Cele opt tari nu au profitat indeajuns de conditiile propice pentru a avansa reforme structurale majore", avertizeaza Banca Mondiala.
"Balantele fiscale s-au deteriorat in mai multe tari in 2006, iar planurile bugetare pe 2007 indica o mentinere a acestei situatii", adauga oficialii Bancii Mondiale. Banca a aratat ca economiile din regiune au inregistrat un ritm accelerat de dezvoltare, insotit de o ampla redresare a cererii interne si rezistenta in fata conditiilor dificile de pe plan international.
Totusi, cele opt tari trebuie sa-si sporeasca eforturile de redresare a sectoarelor financiare si de restructurare a principalelor industrii pentru a-si asigura o crestere pe termen lung si pentru a se pregati pentru adoptarea euro.
Banca a evidentiat "pasi sporadici in directia corecta", criticand in acelasi timp guvernele pentru a nu fi imbratisat "reforme esentiale in cadrul sectoarelor de importanta strategica si in domeniul finantelor si administratiei publice", scrie Budapest Business Journal.
Cele mai mari trei tari din regiune, care se confrunta cu o instabilitate politica, lupta sa implementeze masuri impuse de Uniunea Europeana si institutii internationale ca Banca Mondiala si Fondul Monetar International, masuri ce includ reducerea deficitelor bugetare si mentinerea sub control a ratei inflatiei.
Polonia ar putea fi nevoita sa organizeze alegeri generale in luna noiembrie, la mai putin de un an dupa ultimele alegeri.
Cehia incearca sa adopte noi masuri legislative dupa alegerile din luna iunie, iar Ungaria s-a confruntat cu mai multe nopti de demonstratii dupa difuzarea unei inregistrari in care primul-ministru recunostea ca a mintit pentru a castiga alegerile.
Alegerile din aceste tari au "obligat partidele sa incheie aliante fragile, permitand fortelor populiste sa castige influenta", se arata in raport. "Acest lucru este un obstacol in calea continuarii reformelor propuse."
Economia Ungariei va avea de suferit ca urmare a majorarii cheltuielilor de stat in ultimii ani si a reducerii de taxe, ceea ce va duce la un deficit de 10% anul viitor, arata Thomas Laursen, economist-sef pentru Europa Centrala si regiunea Baltica in cadrul Bancii Mondiale.
In Polonia, totusi, ritmul de crestere s-ar putea accelera si mai mult daca guvernul va implementa politicile de sustinere a cresterii.
Toate tarile din regiune se lupta sa indeplineasca criteriile legate de adoptarea euro, o conditie legata de integrarea lor in UE. Pentru a atinge acest obiectiv, aceste tari trebuie sa-si reduca deficitul bugetar la 3% din PIB, sa-si restranga datoriile, sa reduca ratele la dobanda pe termen lung si sa miscoreze rata inflatiei la 1,5%, media pe 12 luni a celor trei tari din UE cu cea mai redusa inflatie. Inflatia a dus la o majorare a ratelor dobanzii in toate tarile din regiune cu exceptia Poloniei recent, arata BM. Cinci dintre noile membre ale UE au fost obligate sa-si amane data adoptarii euro din cauza unor deficite prea mari sau a cresterii accelerate a inflatiei.
"As fi foarte surprins daca Polonia, Ungaria sau Republica Ceha ar deveni membre ale zonei euro in urmatorii cinci ani. Iar perioada ar putea fi chiar mai mare," declara Laursen.
Inflatia peste asteptari a dus la o amanare a planurilor legate de adoptarea euro in cazul tarilor baltice. Lituania, Letonia si Estonia au amanat trecerea la euro dupa ce preturile la consum au crescut mult prea rapid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO