Business Internaţional

Problemele de la Airbus au ajuns pana in cancelariile marilor puteri ale Europei

10.10.2006, 18:58 20

Prim-ministrul francez, Dominique de Villepin, si-a anuntat suportul fata de actualul presedinte executiv al Airbus, Christian Streiff.
"Nu vad niciun motiv pentru care Streiff sa paraseasca Airbus", a spus Villepin acum doua zile, citat de Bloomberg. "Apreciez munca pe care a facut-o in ultimele saptamani pentru a readuce compania pe linia de plutire".
Christian Streiff si-a inaintat demisia saptamana trecuta, iar conducerea European Aeronautic Defence & Space (EADS), companie din care face parte si Airbus, a acceptat-o neoficial, conform cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Financial Times Deutschland scrie ca EADS are deja inlocuitor pentru Streiff. Una dintre optiuni este actualul copresedinte executiv al EADS, Louis Gallois. Ministrul de finante al Frantei, Thierry Breton, vrea insa ca Streiff sa ramana pe post pana la alegerile prezindentiale din mai 2007.
Problema Airbus se va afla si pe ordinea de zi a intalnirii din 12 octombrie intre presedintele Frantei Jacques Chirac si cancelarul german Angela Merkel, reuniune ce va avea loc cu o saptamana inainte de summit-ul Uniunii Europene.
"Streiff pare sa aiba sustinerea guvernului francez, un jucator cheie in afacerea Airbus", spune Richard Aboulafia, vice-presedinte la Teal Group Virginia, o companie de consulanta. "Daca pui un om nou intr-un post trebuie sa ii dai timp pentru a da rezultate".
In opinia oponentilor lui Streiff, motivul demisiei lui este comportamentul sau indecis, o lipsa de tact si diplomatie in a discuta reorganizarea Airbus, si o lipsa de entuziasm in ceea ce priveste integrarea Airbus in consortiul EADS. Conflictul din interiorul Airbus vine cu doua saptamani inainte de forumul investitorilor EADS, unde se va prezenta o analiza amanuntita a situatiei companiei.
Streiff, in varsta de 52 de ani, s-a alaturat companei Airbus in iulie anul acesta, dupa demisia predecesorului sau, Gustav Humber, datorata intarzierilor si pierderilor inregistrate de Airbus in productia avionului superjumbo A380. El a anuntat saptamana trecuta ca va reduce costurile fixe ale Airbus cu 30%, lucru ce va implica si disponibilizari de personal.
"Exista o atmosfera de ingrijorare in randul lucratorilor si trebuie sa ii informam in legatura cu modul in care vom gestiona aceasta criza", a spus Rudiger Luetjen, reprezentantul sindical al Airbus Germania la o intalnire cu jurnalistii din 6 octombrie.
Airbus urmeaza sa livreze un singur apartat A380 in 2007, fata de noua prognozate in iunie. Cauza intarzierilor sunt problemele la instalatia de cabluri si incapacitatea Airbus de a produce un sistem software uniform pentru toate echipele de design care lucreaza la aeronava. Streiff a anuntat pe 3 octombrie ca va lua toate masurile pentru a realiza planul de reducere a costurilor. Compania probabil va muta constructia cabinei lui A380 din Hamburg, Germania, in Toulouse, Franta.
Este posibil ca Streiff sa propuna si mutarea productiei lui A320 din Hamburg in Toulouse. Intarzierile implicate de A380 ar putea atrage si sistarea proiectului A350, compania supunandu-se la un risc prea mare daca s-ar confrunta cu aceleasi probleme ca in cazul A380.
EADS are un actionariat diversificat. Statul francez detine 15% din pachetul de actiuni, iar compania franceza Lagardere are o cota de 7,5%. Cele doua detineri sunt combinate in cadrul unei alte companii franceze, Sogeade, care voteaza in bloc in consiliul de administratie.
Constructorul german DaimlerChrysler detine 30% din actiunile EADS, iar pachetul detinut de companie va scadea la 22,5% din ianuarie 2007, dupa intrarea in vigoare a unei vanzari forward.
Intarzierile vor priva Airbus de profituri in valoare de 4,8 miliarde de euro (6,1 mld. dolari) pana in anul 2010. Anul acesta, actiunile EADS au pierdut 36% din valoare.

Streiff are nevoie de sustinerea actionarilor
Christian Streiff, presedintele executiv Airbus, si-a inaintat saptamana trecuta demisia din fruntea constructorului de avioane.
Desi conducerea EADS i-a acceptat neoficial demisia, Streiff este sustinut de premierul Frantei, Dominique de Villepin.
EADS are deja un inlocuitor pentru Streiff, actualul sau copresedinte executiv, Louis Gallois.
Airbus a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa isi micsoreze costurile fixe cu 30%, iar in 2007 urmeaza sa fie livrat un singur A380, din cele 9 propuse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO