Business Internaţional

Şeful Băncii Mondiale propune întoarcerea la modelul cursului valutar raportat la aur

Şeful Băncii Mondiale propune întoarcerea la modelul cursului valutar raportat la aur

Autor: Cristina Rosca

08.11.2010, 23:57 112

Marile economii ale lumii ar trebui să analizeze posibilitateareadoptării modelului în care cursul valutar era raportat la aur,pentru ca astfel să poată ţine în frâu fluctuaţiile, este de părerepreşedintele Băncii Mondiale.

Robert Zoellick, aflat în fruntea instituţiei din 2007, scrieîntr-un editorial din Financial Times că este necesarăîmbunătăţirea a ceea ce el numeşte "Bretton Woods II", sistemulvalutar flotant ce datează din 1971, când modelul cursului valutarfix creionat la Bretton Woods a fost abandonat.

Unul împotriva tuturor

Zoellick, un fost oficial al Trezoreriei SUA, crede că soluţiaar fi un sistem "care să includă atât dolarul, cât şi moneda euro,yenul japonez, lira sterlină şi yuanul chinez, care încetul cuîncetul capătă un statut internaţional".

El aduagă că "sistemul ar trebui de asemenea să considere aurulca punct de referinţă în ceea ce priveşte aşteptările pieţeiprivind inflaţia, deflaţia şi cursul valutar".

Viziunile sale contrastează cu sistemul internaţional actual,unde preşedintele chinez a intervenit pentru a stopa apreciereayuanului, decizie puternic criticată de Statele Unite şi alte statepentru că contribuie la adâncirea dezechilibrelor contului curentmondial şi pentru că distorsionează pieţele de capital.

Conflictele pe probleme valutare ar putea să escaleze în aceastăsăptămână, la summitul G20 din Corea de Sud, unde se vor întâlnicei mai puternici oameni politici ai lumii. Planul Statelor Unitede a cere statelor să îşi stabilească ţinte pentru contul curent nua fost primit bine.

Wolfgang Schaube, ministrul de finanţe german, a "pus paie pefoc" după ce a descris modelul economic american ca fiind "în plinăcriză" şi a criticat decizia Fed de a injecta alte 600 de miliardede dolari pe pieţele financiare.

"Nu există consecvenţă atunci când americanii acuză chinezii demanipularea ratei de schimb, pentru ca ulterior ei să trimitădolarul în jos în mod artificial cu ajutorul tiparniţei bănciicentrale."

Există însă şi persoane care cred că decizia Statelor Unite de atipări monedă este una bună, cel puţin pe termen scurt.

"Decizia Statelor Unite este una foarte bună, pentru că ajutăeconomia, care va deveni mai competitivă. Mai mult, creştereaeconomică va fi mai rapidă. În timp însă efectul va fi o inflaţieinternă crescută", crede Dragoş Cabat, analist financiar.

SUA se întoarce împotriva curentului

Deşi există voci care cer reutilizarea aurului ca etalon pentrucursul de schimb, majoritatea strategilor şi economiştilor privescideea cu scepticism pentru că, spun ei, ar putea să conducă laînsăprirea politicii monetare, iar creşterea economică şi şomajulvor fi cele care vor avea cel mai mult de suferit.

"Nu mai este o idee bună. Odată ce acest sistem a murit nu maipoate fi reînviat. Acum vorbim de o altă filosofie economică.Tipărirea banilor nu mai are legătură cu masa monetară", spuneCabat.

Sistemul denumit Bretton Woods, care a intrat în vigoare în 1945şi care a fost administrat de Fondul Monetar Internaţional, frateleBăncii Mondiale, stabilea rate de schimb fixe, însă ajustabile,care erau legate de cantitatea de aur.

Controalele menite să restricţioneze mişcările de capital de lao economie la alta au fost cele care l-au susţinut.

"Deşi cărţile consideră aurul ca monedă veche, pieţeleutilizează şi astăzi aurul ca un activ alternativ mai sigur", îşisusţine Zoellick punctul de vedere.

Ideea reinstaurării etalonului aur nu a fost analizată deStatele Unite, principalul deţinător de rezerve, cu peste 8.000 detone, care au luat o decizie controversată, aceea de a da drumulmaşinii de tipărit bani. Fed a decis să pompeze circa 600 demiliarde de dolari în economie. Mutarea este una bună pentruStatele Unite, însă ce impact va avea asupra economiei mondiale?Celelalte state spun că nu va face decât să întârzie revenireaeconomiei.

Preşedintele băncii centrale americane Ben Bernanke a încercatsă-i liniştească însă pe toţi cei care s-au arătat îngrijoraţi denoile măsuri ale Fed, spunând că programul este doar o politicămonetară convenţională, realizată prin intermediul unor instrumentediferite.

În aceste condiţii, summitul de la Seul din această săptămânăpare un ultim test pentru statele din toate colţurile lumii în ceeace priveşte cooperarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO