Companii

Active International, pe locul intai fara oferte publice in iulie pe Rasdaq

03.08.2004, 00:00 16

Societatea de servicii de investitii financiare Active International a ocupat primul loc in topul brokerilor pe luna iulie, din punct de vedere al valorii tranzactiiilor intermediate pe piata RASDAQ.
Chiar daca nu a intermediat oferte publice de o valoare foarte ridicata, Active International a fost preferata investitorilor pentru celelalte tipuri de tranzactii derulate pe RASDAQ, valoarea totala a tranzactiilor realizate prin intermediul acestei societati de brokeraj fiind de 42,4 miliarde lei, ceea ce reprezinta peste 17% din totalul transferurilor derulate pe RASDAQ luna trecuta.  In clasamentul intocmit penru primele sapte luni ale anului, Active International ocupa locul al zecelea, tranzactiile intermediate fiind in valoare de 137,9 miliarde lei.
Primul loc in ceea ce priveste ofertele publice intermediate a fost ocupat luna trecuta  de societatea de brokeraj Vanguard Bucuresti. In acelasi timp, Vanguard ocupa locul al doilea in clasamentul de la inceputul anului pe acelasi segment al ofertelor publice, in acest an, Vanguard intermediind oferte publice  de 698 miliarde lei. Toate tranzactiile intermediate de Vanguard in iulie au insumat 31 miliarde lei, din aceasta valoare 25 miliarde reprezentand oferte publice. Valoarea totala a tranzactiilor intermediate de Vanguard de la inceputul anului a fost de 744 miliarde lei,  societatea ocupand locul al doilea in acest clasament. Luna trecuta, Vanguard  a ocupat al treilea loc in functie de valoarea tranzactiilor intermediate pe RASDAQ.
 Cele mai tranzactionate actiuni la RASDAQ pe parcursul lunii trecute au apartinut centrului comercial Unirea Shopping Center, transferurile cu aceste titluri insumand 39,9 miliarde lei. Pozitionarea centrului comercial pe locul intai intre cele mai tranzactionate societati pe RASDAQ s-a datorat insa mai mult tranzatiei speciale care s-a realizat cu aceste actiuni, in a doua parte a lunii un pachet de 2,8% din capitalul social al Unirea Shopping Center fiind transferat "in afara pietei", valoarea operatiunii fiind de 38 miliarde lei.
Urmatorul loc in topul celor mai tranzactionati emitenti este ocupat de actiunile companiei Athenee Palace, aceste titluri avand o lichiditate foarte buna in conditiile transferului pe parcursul lunii a unui pachet total de actiuni reprezentand 18% din capitalul social al companiei. Luna trecuta, SIF Oltenia si-a lichidat participatia de peste 6% pe care o detinea la Athenee Palace. Valoarea totala a tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 16,9 miliarde lei.
Cea mai ridicata valoare de piata, intre companiile listate pe RASDAQ, a avut-o, luna trecuta, banca Eurom, capitalizarea bursiera a acesteia fiind de 53,5 milioane dolari, ceea ce reprezinta aproximativ 2,6% din capitalizarea totala a pietei. Capitalizarea bursei RASDAQ era, la sfarsitul lunii iulie, de 2 miliarde dolari. Eurom Bank este in acelasi timp  una din companiile de pe RASDAQ cu o lichiditate foarte redusa, aceasta situatie datorandu-se si structurii actionariatului, in care un singur actionar reprezentat de grupul Kolal detine aproximativ 90% din actiuni. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO