Companii

Amenzi de peste 22 mil. euro pentru companiile de pe piata insulinei

Amenzi de peste 22 mil. euro pentru companiile de pe piata insulinei
06.03.2008, 20:03 101

Consiliul Concurentei va da a doua cea mai mare amenda din istoria sa, de 22,6 mil. euro pe piata medicamentelor, unui producator si celor mai mari distribuitori, pentru ca s-au inteles cu privire la impartirea portofoliului de produse pentru diabet.
Cea mai mare amenda, de 13 mil. euro, va fi data liderului pietei in distributie, compania Mediplus, dar si celui de-al doilea jucator, Relad Pharma, care a fost sanctionat cu circa 7 mil. euro. Mediplus a avut anul trecut afaceri de 364 mil. euro, iar Relad Pharma de peste 250 mil. euro. Dragos Dinu, CEO al A&D Pharma, compania care detine Mediplus, spune ca va contesta decizia. "Nu am avut nicio intelegere cu niciun distribuitor pentru impartirea portofoliului de produse diabetice al Eli Lilly", a spus Dinu. Reprezentantii Relad nu au putut fi contactati pentru comentarii. Actionarii majoritari Mediplus sunt un fond de investitii inregistrat in Olanda, Sograno, controlat de oameni de afaceri francezi de origine libaneza. Relad este controlata de oameni de afaceri romani necunoscuti, prin companii off-shore inregistrate in strainatate.
Sanctiunea Consiliului Concurentei include si un distribuitor de talie mica, A&A Medical, amendat cu 0,9 mil. euro (4,33 mil. lei), dar si producatorul american Eli Lilly, care a primit o amenda in valoare de un milion de euro (3,8 mil. lei). " Nu avem o pozitie oficiala pentru ca nu am primit o notificare oficiala", a spus Radu Rasinar, country manager al Eli Lilly Romania, care a avut afaceri de 37 mil. euro anul trecut.
Consiliul Concurentei a constatat ca cei trei distribuitori si-au impartit portofoliul de produse pentru diabet in 2003, cand a avut loc ultima licitatie nationala pentru aceste medicamente. Pana in 2006 insulinele erau incluse in programele nationale (pentru care se faceau achizitii de catre Ministerul Sanatatii Publice), in timp ce de anul trecut acestea au fost trecute in farmaciile cu circuit deschis.
In urma anchetei, Consiliul Concurentei a constatat, de asemenea, ca Ministerul Sanatatii Publice a incalcat dispozitiile Legii concurentei, prin faptul ca, in perioada 2004-2006, nu a organizat anual, conform legii, licitatii pentru realizarea Programului National de Diabet, eliminand astfel concurenta pe piata insulinei din Romania.
Cheltuielile cu medicamentele s-au dublat in ultimii patru ani in Romania, de la 800 de milioane de euro la 1,8 miliarde de euro. Interesele pe piata farma sunt foarte mari. Ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu a spus recent in presa ca producatorii si distribuitorii de medicamente sunt atat de puternici ca "pot schimba guverne".
In 2003 portofoliul de insuline al Eli Lilly a fost impartit de cei trei distribuitori. Piata insulinei, estimata la peste 30 mil. euro anul trecut, este impartita de Novo Nordisk, Sanofi-Aventis si Elil Lilly. In Romania sunt 60.000 de insulinodependendenti, dar peste 400.000 de persoane au probleme de diabet.
Portofoliul de insuline al Eli Lilly genereaza venituri anuale de circa 7 mil. euro, iar potrivit lui lui Rasinar, compania americana are cea mai mica cota de piata dintre toti jucatorii, de circa 17%.
Decizia Consiliului Concurentei, care va fi publicata pe site-ul institutiei, poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Eli Lilly a mai fost amendata cu 55.000 lei (15.000 euro) si in luna mai din 2006, tot in cadrul unei investigatii derulate pe piata insulinei, pentru ca nu a furnizat informatiile solicitate de Consiliul Concurentei. La acel moment, si distribuitorul farmaceutic Fildas Trading a fost sanctionat cu aproximativ 374.700 de lei (110.000 euro).
Reprezentantii Consiliului Concurentei au explicat ca investigatia a inceput in 2005 si a fost finalizata zilele trecute, decizia de incepere a anchetei fiind luata din oficiu, in urma unor informatii culese din piata si din presa locala. Amenda companiilor care activeaza pe piata insulinei este din punct de vedere valoric cea de-a doua acordata de catre Consiliul Concurentei din 2004, pe primul loc situandu-se industria de ciment care a primit o amenda de circa 27,2 milioane de euro in 2005 din cauza participarii la un cartel de fixare a preturilor a companiilor LafargeRomcim, Holcim Romania, Carpatcement Holding, acestea fiind penalizate cu
10,4 mil. euro, 8 mil. euro si respectiv 8,6 mil. euro.
Unul din primele semnale de alarma privind neregulile de pe piata insulinei a fost tras in 2005 de economistul Andreea Vass, fost consilier la departamentul de politici economice si sociale al Presedintiei, care a publicat in presa un studiu privind medicamentele pentru diabet. Consiliul Concurentei a anuntat la scurt timp ca s-a autosesizat ca urmare a aparitiei articolului.
"Cand am venit la Presedintie, unul din primele dosare a fost domeniul sanatatii. Am sesizat ca, din cele 11 programe nationale de sanatate, in cazul programului national pentru bolnavii de diabet exista un decalaj semnificativ intre sumele alocate si numarul de pacienti. Astfel, intre 2000 si 2005 sumele crescusera de circa 4-5 ori, iar numarul de pacienti crestea cu doar 7%. Era un mare semn de intrebare. Pasul doi a fost sa studiem structura medicamentoasa sustinuta din bani publici. Noi cheltuiam extrem de mult pe pacient comparativ cu tarile dezvoltate pentru ca statul platea cele mai scumpe medicamente de profil. Am trimis documentul si la Consiliul Concurentei, pentru ca am semnalat ca firmele de medicamente impreuna cu distribuitorii si medicii aveau acorduri de a recomanda cele mai scumpe produse", explica Vass.
Valoarea totala a amenzilor acordate de Consiliul Concurentei in perioada 2004-2007 a fost de aproximativ 221 de milioane de lei (60 de milioane de euro- calculat la cursul de astazi).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO