Companii

Chipita si-a majorat la peste 90% detinerea la subsidiara din Romania

11.07.2005, 14:07 66

Rarticipatia grupului grec Chipita in subsidiara din Romania a crescut de la 51,33% la 92,75% in cadrul unei tranzactii prin care a preluat un pachet minoritar de actiuni al subsidiarei din Europa de Est.

Cresteri similare ale participatiilor au fost inregistrate si in cazul subsidiarelor cu activitati de productie din Bulgaria si Polonia si al companiilor cu activitate de comert detinute in Ungaria, Cehia si Slovacia, conform site-ului Reporter.gr.

Grupul grec a cumparat pachetul de 28,74% din Chipita East Europe de la un fond de investitii al Global Finance pentru 25,66 milioane de euro si pachetul de 12,68% detinut de producatorul elen de inchetata Delta Holding pentru alte 11,32 milioane de euro.

"Prin lichidarea participarii la Chipita East Europe, Delta si-a dublat investitia initiala", precizeaza Reporter.gr, citand surse apropiate tranzactiei. Delta detine in Romania o fabrica de inghetata.

Global Finance a mai investit in Romania la subsidiara Delta la producatorul de medicamente Sicomed, la producatorul de mobilier Neoset, la operatorul de telefonie mobila Orange, precum si la societatea de panificatie Titan/Moara Loulis.

Chipita Romania a definitivat anul trecut o investitie de 16 milioane de euro intr-o fabrica noua cu trei linii de productie. In 1999, compania a achizitionat o linie de productie de la un alt producator grec de snacks si chips, compania Star Foods, pentru ca doi ani mai tarziu sa cumpere businessul cu croissante al Best Foods, de asemenea companie de origine elena, care a ramas cu productia de snacks-uri. De la intrarea pe piata romaneasca, in 1999. Chipita a investit aproximativ 30 milioane de euro, suma care include si constructia unei fabrici noi.

Portofoliul de produse al companiei in Romania include croissante in pachete a cate 65 si 90 grame, comercializate sub brandurile 7Days/ Fantastic Star, Olala si Chipicao (primele doua au fost achizitionate de la Star Foods, in 1999) si sub brandul Mini 7 Days. Produsele romanesti sunt exportate si pe piata din Ungaria. Compania distribuie pe piata romaneasca si bake rolls (paine prajita cu diverse arome).

Chipita nu intentioneaza sa produca aceste produse in Romania, ci le importa de la locatiile sale de productie situate in estul Europei.

Participarea Chipita in cadrul operatiunilor din Rusia va ramane neschimbata, la 51,33%.

"Achizitionarea actiunilor de la operatiunile din Europa de Est este un pas pozitiv, avand in vedere ca firma elena asteapta cresteri importante ale vanzarilor in urmatorii ani", precizeaza sursa citata.

Potrivit acesteia, conducerea companiei a anuntat inca din luna aprilie o posibila achizitionare a pachetelor de actiuni ale subsidiarei din Europa de Est. La acel moment, reprezentantii companiei au apreciat ca profitul net pentru anul viitor va ajunge la 15 milioane de euro, daca firma-mama va cumpara si actiunile de la subsidiara din Europa de Est.

Conform informatiilor de la Ministerul de Finante Chipita Romania a obtinut in anul 2003 o cifra de afaceri de 75 milioane de lei noi (20 milioane de euro) si a obtinut un profit net de 1,93 milioane de lei noi (510.000 de euro)

Afacerea Chipita a inceput in 1973, in Grecia, prin producerea de gustari (snacks-uri) sarate. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24