Companii

Companiile farma, „vedetele“ primului semestru după creşteri de aproape 40%

Companiile farma, „vedetele“ primului semestru după creşteri de aproape 40%
09.08.2010, 23:59 29

Companiile farmaceutice au continuat să crească în primulsemestru din 2010 cu ritmuri care au ajuns în unele cazuri şi laaproape 40%, după ce anul trecut au fost "câştigătoarele crizei",iar întregul domeniu pare că sfidează perioada actuală, când luptase duce pentru supravieţuire.
Industria de medicamente a avut o creştere de 19% în primele şaseluni ale acestui an potrivit datelor companiei de analiză şi studiide piaţă Cegedim citate de reprezentanţii firmelor farma. Evoluţia,determinată de scumpirea medicamentelor de la 1 aprilie, dar şi depromovarea mai agresivă a produselor scumpe, s-a simţit atât învânzările jucătorilor, dar şi în profituri.

Triplare de profit în farma
"Vedeta" acestei perioade a fost Zentiva, care în primul semestru aavut o triplare a profitului şi un plus al afacerilor de 36%.Producătorul Zentiva se dovedeşte o afacere extrem de bună pentruSanofi-Aventis care l-a integrat anul trecut. Într-un top realizatde ZF, Sanofi-Aventis s-a aflat pe locul doi în funcţie decreşterea avută în 2009.
Piaţa a fost la fel de favorabilă şi pentru gigantul local A&DPharma, care în primul semestru a avut un plus de 90% la profitulnet şi de 30% la vânzări (în euro).
Cele mai recente rezultate au fost anunţate de distribuitorulFarmexim şi de reţeaua de farmacii Help Net, parte a aceluiaşigrup. Farmexim a avut o cifră de afaceri de 93,4 mil. euro, cu 12%mai mare faţă de primul semestru din 2009, în timp ce profitul nets-a apreciat cu 26%.
"Pentru acest final de an, ne păstrăm optimismul şi estimăm ocreştere cu 15% a cifei de afaceri, până la valoarea de 840milioane de lei (200 mil. euro - n. red.), precum şi o marjă deprofit de 2%", a spus Ovidiu Buluc, directorul general alcompaniei.

Reiau extinderea
Pe de altă parte, reţeaua Help Net a anunţat o cifră de afaceri de40 mil. euro la semestru şi o marjă de profit de 4%. Compania nu aprecizat care a fost evoluţia însă probabil că este vorba decreştere având în vedere că în primele nouă luni din 2009 a rulat50 mil. euro. Help Net operează 105 unităţi şi este una dintre celemai extinse din România. Compania reia din acest an dezvoltarea,stopată în 2007.
"Aşa cum în 2007 am anticipat corect şi am luat decizia stopăriiextinderii agresive a reţelei, acum consider că este momentuloportun pentru a relua investiţiile în noi farmacii. Vizăm oextindere coerentă la nivel naţional. Am planificat pentru lunaaugust deschideri în Timişoara şi Râmnicu Valcea", a spus IsabelleIacob, director general al Help Net Farma SA.
În condiţiile în care în anii pre­mer­gători crizei investiţiileimobiliare erau "reţeta succesului", ultimii ani au arătat că defapt firmele farma au fost o investiţie mai bună. Situaţia estesimilară şi când vine vorba de clinicile private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO