Companii

Copos a castigat prima runda in procesul pentru controlul hotelului Hilton

Copos a castigat prima runda in procesul pentru controlul hotelului Hilton

Hilton a obtinut anul trecut un profit brut de 9,5 mil. euro la afaceri de 19 mil. euro

03.07.2006, 19:48 19

Omul de afaceri Gheorghe Copos a castigat procesul intentat de compania Tehnofrig Cluj, care a revendicat jumatate din pachetul majoritar de actiuni al companiei care controleaza hotelul de cinci stele din Capitala.
Tribunalul Bucuresti a respins actiunea in justitie a Tehnofrig Cluj ca fiind "neintemeiata", ea putand fi atacata cu apel in termen de 15 zile de la data comunicarii. Surse apropiate companiei clujene afirma ca Tehnofrig va ataca decizia instantei.
Pe data de 13 octombrie 2005 la Tribunalul Bucuresti, sectia VI Comerciala, a fost inregistrat dosarul 5197, avand ca obiect "obligatia de a face", in care reclamantul este Tehnofrig SA, paratii fiind Ana Hotels si Gheorghe Copos.
Firma din Cluj este controlata de un grup de oameni de afaceri, printre care si Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania. Tehnofrig revendica jumatate din pachetul de 52,54% din actiunile societatii care controleaza hotelul de cinci stele din Bucuresti. Pe de alta parte, Ana Hotels afirma ca societatea clujeana nu a venit la timp cu banii, conform intelegerii, astfel incat ea a platit tot pachetul si de aceea considera ca ii revine in totalitate.
In 2005, francezii de la Vivendi Universal au vandut pachetul pe care-l detineau la Hilton in cadrul unei tranzactii de 18 - 19 milioane de euro.
Reprezentantii Tehnofrig Cluj au acuzat ca fostul vicepremier s-a implicat "personal" in tranzactia prin care firma sa - Ana Hotels - a preluat Hilton. Incepand din decembrie 2004, Copos a devenit demnitar, calitate in care trebuie sa renunte la administrarea afacerilor sale. De cealalta parte, Copos a declarat ca nu a discutat detaliile tranzactiei si ca nici nu a participat la negocierile prin care compania sa a luat un credit de la BRD pentru plata actiunilor de la Hilton.
Copos a ocupat chiar in perioada tranzactiei fotoliul de vicepremier, loc pe care l-a parasit dandu-si demisia in urma cu aproximativ o luna.
Copos este senator din partea Partidului Conservator.
Ana Hotels opereaza sapte hoteluri, din care un hotel de cinci stele pe piata Capitalei - Crowne Plaza. De asemenea, are trei hoteluri in statiunea montana Poiana Brasov - Sportul, Bradul si Poiana, iar in statiunea Eforie Nord - hotelurile Astoria si Europa, respectiv centrul de sanatate Ana Aslan Health Spa. Hotelul Hilton a raportat pentru 2005 un profit brut de 9,5 milioane de euro la o cifra de afaceri de 19,3 milioane de euro. Hotelul are 476 de angajati la un numar de 272 de camere.

George Copos este unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, cu o avere estimata la peste 300 mil. euro. Este unul dintre cei mai importanti proprietari de hoteluri. In Bucuresti, el detine hotelul de cinci stele Crowne Plaza. Copos a fost vicepremier timp de un an si jumatate, dar si-a dat demisia inainte sa fie trimis in judecata in dosarul "Loteria". El este proprietarul clubului de fotbal Rapid.

Horia Ciorcila este presedintele Bancii Transilvania, fiind unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Cluj. Doua mari afaceri ii marcheaza cariera: operatorul de cablu Astral, pe care l-a vandut cu peste 400 mil. dolari anul trecut, si Banca Transilvania, o afacere pornita acum 12 ani cu 4 mil. dolari si care valoreaza acum peste 1,2 mld. dolari. In toate aceste afaceri, el a fost unul dintre fondatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24