Companii

Divizia de petrochimie a Rompetrol vrea sa ajunga in cinci ani la afaceri de 1 mld. dolari

05.04.2006, 00:00 61

Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a grupului Rompetrol, detinuta 100% de catre Rompetrol Rafinare (Petromidia), a incheiat un contract de livrare pe 14 ani cu gigantul american Dow Chemicals.

Acest contract, pentru care s-a negociat timp de un an si opt luni, va sta la baza planului de dezvoltare a companiei, care isi propune atingerea unei cifre de afaceri de 1 miliard de dolari (circa 835 mil. euro) pana in 2010. In acest interval, productia companiei ar urma sa creasca de zece ori fata de nivelul actual de circa 70.000 tone pe an. Pentru a-si atinge acest obiectiv, grupul Rompetrol va investi in urmatorii trei ani 400 - 450 milioane de dolari (335 - 375 mil. euro), din care 20% vor fi asigurate din surse proprii, iar restul din imprumuturi atrase pe termen lung.

"Ne propunem investitii de 400-450 mil. $ in urmatorii trei ani pentru retehnologizarea instalatiilor existente si construirea a doua noi fabrici. In urma acestor investitii, productia noastra ar urma sa atinga 720.000 de tone in urmatorii cinci ani", a precizat Florin Andrei, directorul general al Rompetrol Petrochimicals.

Divizia de petrochimie va contribui semnificativ la cresterea afacerilor Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului Rompetrol, care opereaza rafinaria Petromidia. Anul trecut, Rompetrol Petrochimicals a avut afaceri de 130 de milioane de dolari (circa 108 milioane de euro) din vanzarea produselor proprii si trading (comert) cu produse petrochimice.

"Acordul incheiat cu Dow Chemicals reprezinta fundatia pe care ne vom dezvolta strategia pentru urmatorii 5 ani, care va permite companiei sa devina un jucator important pe piata romaneasca, dar si in regiune", a declarat Florin Andrei. De cealalta parte, Dow Chemicals urmareste ca prin acest parteneriat sa-si consolideze pozitia pe pietele din regiunea Europei de Est, unde are deja afaceri de circa 1 miliard de dolari.

"Acordul incheiat cu Rompetrol este un pas major in intarirea pozitiei noastre pe pietele din Europa de Est, care este una din cele mai dinamice piete pe care activam, cu o crestere de circa 30 - 40% in ultimii ani", a declarat presedintele Dow Europe, Markus Wildi.

Contractul incheiat cu Dow Chemicals prevede ca Rompetrol Petrochemicals sa produca si sa livreze polimeri sub marca Dow pe o perioada de 14 ani. Cantitatea livrata anual va fi de pana la 100.000 de tone, in primii doi ani ai acordului livrarile catre Dow urmand sa fie de 60.000 de tone pe an.

"In primii doi ani vom primi materie prima si know-how din partea Dow, urmand ca, dupa ce vom porni propria noastra instalatie de piroliza, sa ne asiguram singuri materia prima. In doi ani, livrarile noastre catre Dow vor ajunge la 100.000 de tone pe an", a spus Andrei. Reprezentantii celor doua companii nu au precizat insa care este valoarea exacta a contractului, sustinand ca pretul propilenei pe piata internationala este foarte volatil.

"In prezent, pretul propilenei pe piata internationala este de circa 1.100 de dolari pe tona, asadar o valoare de 60 de milioane de dolari pentru primul an de contract este foarte realista, iar pe termen lung vorbim de un contract de peste 100 de milioane de dolari pe an", a explicat directorul Rompetrol Petrochemicals.

Potrivit acestuia, afacerile companiei vor atinge 450-500 de milioane de dolari in urmatorii trei ani.

In prezent, pe platforma de la Navodari a Rompetrol Petrochemicals, situata langa rafinaria Petromidia, functioneaza o singura instalatie de etilena, care a avut anul trecut o productie de 74.000 de tone.

Pana la jumatatea anului, compania va repune in functiune prima instalatie de LDPE (polietilena de joasa densitate), care va avea initial o capacitate de 60.000 tone pe an, urmand ca in urmatorii doi ani sa ajunga la 100.000 tone. La sfarsitul acestui an sau in trimestrul I al anului 2007 va fi deschisa si fabrica de HDPE (polietilena de inalta densitate), cu aceeasi capacitate de productie. Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, este pus sub acuzare alaturi de alti manageri ai companiei in dosarul Rompetrol de catre procurori, care au pornit cercetarile in urma cu peste un an.

In acest context, la inceputul lunii martie, Parchetul a dispus instituirea unui sechestru asigurator pe un pachet de 25% din actiunile Petromidia, detinut de grupul Rompetrol, care controleaza circa 75% din actiuni. Aceasta masura a determinat o scadere puternica a actiunilor Rompetrol Rafinare pe Bursa. Ieri, titlurile Rompetrol Rafinare au inchis sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,0891 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 535 de milioane de euro. Grupul Rompetrol a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de circa 2,35 mld. $ (1,96 mld. euro) si un profit net de 65 mil. $ (54 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO