Companii

Egger investeşte 58 de milioane de euro la Rădăuţi

10.08.2010, 23:44 120

Producătorul austriac din industria lemnului Egger, care deţineo fabrică la Rădăuţi (Suceava), va investi 58 mil. euro într-oinstalaţie de adezivi, o centrală pe bază de biomasă şi o clădirede birouri pentru a "optimiza costurile de producţie". Cea mai maresumă de bani, de 53 mil. euro, va merge în adezivi şi centrală,proiecte pentru care vor fi angajaţi aproximativ 50 de oa­meni.Restul banilor vor merge în clădirea de birouri de 3.800 de metripătraţi.
Investiţiile vin în condiţiile în care firma a avut anul trecutprofit, iar cifra de afaceri a fost în creştere.
"În 2009, Egger România a avut o cifră de afaceri de peste 90 demilioane de euro, iar rezultatele financiare bune au influenţatpozitiv şi profitul fabricii de la Rădăuţi care a fost deaproximativ 4,1 mil. euro", au spus reprezentanţii companiei.
Fabrica de la Rădăuţi a devenit operaţională în ianuarie 2008 şi anecesitat investiţii de 210 mil. euro, iar la momentul inaugurăriireprezentanţii Egger estimau că în 2010 vânzările ar putea ajungela 150 mil. euro. Fabrica face parte dintr-un program mai amplu deinvestiţii, de 500 mil. euro. 60% din finanţare a fost asigurată deBERD care deţine şi un procent de 17% din capitalul fabricii dinjudeţul Suceava. Grupul austriac are 76 de hectare de teren înjudeţul Suceava şi în jur de 400 de angajaţi.
În industria lemnului mai activează companii precum Holz­in­dustrieSchweighofer şi Kro­nospan, toate fiind austriece. Acestea aucontinuat să in­ves­tească şi în 2009, când au avut proiecte depeste 220 mil. euro.
Unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din industria deprelucrare a lemnului este Gerald Schweighofer.
El îşi concentrează afacerile în România, unde a venit cu circa 300mil. euro şi deţine trei fabrici, două de prelucrare a lemnului şiuna de mobilă, 11.000 de hectare de pădure în mai multe judeţe dinţară, un hotel de 100 de camere în Rădăuţi şi mai multe investiţiiîn energie regenerabilă.
Schweighofer este şi unul dintre cei mai mari angajatori dinaceastă industrie, în cadrul grupului lucrând circa 1.400 deoameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO