Energie

Energia şi gazele se ieftinesc la bulgari şi la unguri, la români facturile se vor scumpi

Energia şi gazele se ieftinesc la bulgari şi la unguri,...

Autor: Mediafax, Octavian Calei

03.01.2013, 19:06 821

Energia electrică s-a ieftinit cu 10% în Ungaria la începutul anului iar tarifele la gaze şi gigacalorii din Bulgaria au scăzut cu un procent similar, în timp ce facturile plătite pe piaţa românească au crescut.

Comisia de Stat pentru Reglementarea Energiei şi Apei (DKEVR) estimează că preţurile la gaze vor scădea cu până la 10%, după ce acciza a fost redusă cu aproape 72 de leva la 656,47 leva pe mia de metri cubi de gaze, de la 1 ianuarie 2013. Principalul furnizor de gaze naturale din Bulgaria, Bulgargaz, estimează că îşi va reduce veniturile cu circa 2 milioane de euro în primul trimestru al anului, din cauza ieftinirii accizei.

Ungaria a redus de la 1 ianuarie preţurile gazelor naturale, electricităţii şi energiei termice livrate populaţiei cu 10%, iar o măsură similară urmează să fie aplicată cel târziu în aprilie, a declarat joi o sursă guvernamentală citată de publicaţia Magyar Hirlap, transmite Portfolio. Obiectivul măsurii, aprobată de Parlament în decembrie 2012, este ca fiecare gospodărie să plătească mult mai puţin pentru energie, a arătat oficialul. Iniţial, costul măsurii ar fi trebuit suportat de furnizorii străini de energie, dar potrivit modificărilor aduse legislaţiei costurile sunt împărţite de un grup mai mare de operatori din industrie.

În România, de la 1 ianuarie 2013 factura la energie este mai costisitoare cu 6% după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) le-a recunoscut producătorilor de electricitate costuri mai mari pentru cantităţile livrate în coşul reglementat. Dar aceasta nu este singura scumpire cu care consumatorii se vor confrunta anul acesta în ceea ce priveşte energia electrică, în total fiind vorba de majorări de circa 10%. Dincolo de scumpirea de 6% din prima zi a acestui an, vor mai avea loc şi alte scumpiri de pe urma schemei de sprijin pe care România o pune la dispoziţia investitorilor în energie verde. Astfel, dacă în medie un consumator casnic are nevoie lunar de circa 100 kWh pentru care plăteşte circa 40 de lei, anul acesta factura lunară medie se va încărca cu alţi 4,5 lei, potrivit calculelor ANRE.

Potrivit calendarului de eliminare a preţurilor reglementate în domeniul gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici, prima scumpire de 5% va avea loc la 1 aprilie, fiind urmată de o majorare de preţ de 5% la 1 iulie şi de o altă apreciere, de 3%, la începutul lunii octombrie. Consumatorii casnici vor fi mai protejaţi de valul de scumpiri cauzat de angajamentul României în faţa FMI şi a Comisiei Europene de a renunţa la tarifele reglementate. Astfel, sunt aşteptate două scumpiri, una de 8% la începutul lunii iulie şi una de 2% la începutul lunii octombrie.

Gazele şi încălzirea se ieftinesc cu 10% în Bulgaria, în anul electoral 2013

Scumpiri în lanţ din prima zi a anului: benzina costă cu 2% mai mult, motorina cu peste 3%, iar energia cu 6%. La rând sunt gazele

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO