♦ De la începutul sezonului estival, hotelierii şi proprietarii de restaurante de pe litoral au adăugat 5.000 de angajaţi, însă sunt departe de a acoperi necesarul de forţă de muncă ♦ Hotelierii de la malul mării estimează un necesar de circa 25.000 de oameni, iar importul de forţă de muncă nu acoperă lipsa.
În primele două luni din acest sezon estival, hotelierii şi proprietarii de restaurante de pe litoralul românesc au adăugat circa 5.000 de angajaţi, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor Inspecţiei Muncii. Cu toate că sezonul de vară aduce un număr mai mare de angajaţi în judeţul Constanţa, necesarul de forţă de muncă este departe de a fi acoperit, mulţi hotelieri şi proprietari de restaurante apelând la importul de forţă de muncă pentru a-şi acoperi lipsa de personal.
Problema forţei de muncă din HoReCa creează o problemă în lanţ, mai ales că angajaţii din alte domenii aleg să îşi ia un job sezonier, având ocazia de a câştiga mai mulţi bani, lăsând astfel un gol în alte pieţe.