Companii

Hidroelectrica anulează licitaţia pentru achiziţia prin leasing a 203 de autoturisme, în urma ordonanţei de Urgenţă prin care Guvernul interzice anumite achiziţii în cursul acestui an

Hidroelectrica anulează licitaţia pentru achiziţia...

Autor: Roxana Rosu

16.05.2023, 14:11 253

Hidroelectrica a anunţat marţi anularea procedurii de achiziţie pentru închirierea în regim de leasing operaţional a 203 de autoturisme, în urma intrării în vigoare a OUG nr. 34/2023 prin care Guvernul interzice anumite achiziţii în cursul acestui an.

Potrivit actului normativ aprobat pe 15 mai, ”începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, inclusiv activităţilor finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă acestea, li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de: a) autoturisme”.

Hidroelectrica a precizat că parcul auto actual este deţinut printr-un contract de leasing operaţional din anul 2019, cu termen de finalizate 6 ianuarie 2024. Ulterior, toate autovehiculele utilizate la acest moment de companie vor ieşi din portofoliul acesteia ca efect a expirării de facto a contractului, document care prevede restituirea bunurilor.

” Anularea procedurii de achiziţie publică va avea în viitorul apropiat un impact major asupra Hidroelectrica, în condiţiile în societatea nu are alte maşini în proprietate, iar activitate desfăşurată la nivelul companiei  presupune deplasarea salariaţilor la centrale hidro-energetice, la obiectivele de investiţii şi la lucrările desfăşurate pe şantiere etc. Subliniem, de asemenea, faptul că majoritatea amenajărilor hidro-energetice ale companiei sunt amplasate în zone cu altitudini ridicate, iar acţiunile curente implică, printre altele, intervenţii în zone greu accesibile, supravegherea permanentă a comportamentului construcţiilor, a stării digurilor şi coronamentelor barajelor, precum şi deplasarea specialiştilor companiei între zonele de interes, în funcţie de necesităţi. În plus, activitatea Hidroelectrica presupune, între altele, acces în zone muntoase, precum şi utilizarea drumurilor forestiere pe parcursul întregului an, indiferent de condiţiile meteo”, se arată în comunicatul Hidroelectrica.

Licitaţia viza achiziţia de autovehicule tip sedan şi break, respectiv SUV.

Hidroelectrica utilizează din anul 2014 acest tip de servicii pentru asigurarea parcului auto al companiei, autovehiculele astfel obţinute fiind Dacia Duster pentru primul contract (derulat în perioada 2014-2019), respectiv Suzuki SX4 şi S-Cross pentru cel de-al doilea (derulat între 2019 - ianuarie 2024).

Potrivit companiei, maşinile solicitate prin caietul de sarcini aferent celui de-al treilea potenţial contract de leasing operaţional aveau, de asemenea, condiţii minimale de echipare şi motorizare (majoritatea între 1000-1600 cm cubi, benzină), iar în preţul ofertei necesar a fi prezentate erau incluse asigurarea obligatorie şi CASCO, servisare şi mentenanţă pentru întreaga perioadă, precum şi echiparea cu anvelope de vară şi de iarnă.

Hidroelectrica a demarat procedura internă de analiză şi stabilire a necesarului de maşini, respectiv redactarea caietelor de sarcini, în luna februarie, iar achiziţia publică a fost lansată în data de 13 mai 2023, luând în calcul atât timpii legali necesari pentru finalizarea procedurii, cât şi pe cei necesari producerii şi livrării  autovehicule în numărul solicitat, înainte sau la data limită de expirare a contractului de leasing operaţional actual.

”La acest moment Hidroelectrica analizează soluţiile posibile pentru asigurarea necesarului de autovehicole al companiei, astfel încât activitatea societăţii să nu fie afectată la expirarea contractului de leasing operaţional aflat în vigoare”, se mai arată în comunicat.

Hidroelectrica exploatează un număr de 187 de centrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Ordonanţa de Urgenţă enumeră printre motivele măsurilor luate  evoluţia veniturilor şi cheltuielilor bugetare în primul trimestru al exerciţiului bugetar, nevoia de sustenabilitate a poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, solicitarea Comisiei Europene ca România să iasă din situaţia de deficit excesiv până cel târziu în 2024, asigurarea sursei de finanţare a măsurilor adoptate de Guvern pentru sprijinul mediului economic şi protecţia categoriilor vulnerabile, concomitent cu respectarea angajamentelor asumate în ce priveşte încadrarea în ţinta de deficit.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO