Companii

Incercare de vanzare pentru 10% din Bermas

27.03.2003, 00:00 25

Un pachet de aproximativ 10% din actiunile producatorului de bere Bermas Suceava a fost aproape de a fi vandut ieri prin intermediul Bursei de Valori. Tranzactia, in valoare de 338.000 de dolari, a fost anulata, in final, de Bursa, pentru ca nu a indeplinit conditiile necesare.
Nu se stie inca cine au fost initiatorii vanzarii. Singurii actionari ai Bermas care dispun de pachete mai mari de 10% sunt Asociatia Salariatilor (PAS), cu o participatie de 21%, APAPS - 25% si Sil Prodinvest - 11%.
APAPS nu avea cum sa vanda, iar Constantin Gatej, director general al Bermas si membru in conducerea PAS afirma ca Asociatia nu a fost implicata in tranzactie. 
"Nu am vandut si nici nu am cumparat. Avem o idee cine ar fi putut vinde, insa nu stim nimic despre eventualul cumparator", afirma Gatej.
Cel mai probabil vanzator este, asadar, societatea Sil Prodinvest, care detine fabrica de bere Zimbrul Suceava si a cumparat 11% din actiunile Bermas anul trecut. Compania a incercat sa obtina controul Bermas, pentru a o integra cu Zimbrul, insa nu a reusit.
Oficialii Sil Prodinvest nu au putut fi contactati pentru a comenta pe marginea tranzactiei.
Bermas Suceava a inregistrat anul trecut o imbunatatire substantiala a rezultatelor financiare in ciuda conditiilor nefavorabile de pe piata de profil si concurentei puternice a grupurilor internationale.
Bermas a raportat o crestere a cifrei de afaceri cu 30% in termeni nominali, de la 214,92 miliarde de lei la 278,08 miliarde lei, si un profit net de 32,5 miliarde lei, mai mare cu 67% decat in anul anterior.
Bermas vinde toata productia pe piata interna, unde inflatia a fost de 17,8% anul trecut (decembrie la decembrie).
Concomitent cu imbunatatirea situatiei financiare, Bermas si-a marit cota de piata de la 2,8% la 3,1%. Vanzarile cantitative ale companiei au crescut cu 10,5%, pana la 350.976 de hectolitri, in conditiile in care piata totala de bere s-a marit cu doar 1,7% in 2002.
Constantin Gatej, directorul general al Bermas, a afirmat ca evolutia buna a vanzarilor s-a datorat orientarii companiei catre berea la halba.
Bermas este unul dintre cei mai mari producatori regionali de bere, categorie care se confrunta cu probleme din ce in ce mai mari datorita concurentei venite din partea companiilor internationale prezente in Romania (Brau Union, Interbrew, SABMiller, Tuborg).
Bermas are un capital social de 66,44 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 7.000 de lei. La pretul tranzactiei de ieri - 12.000 de lei/actiune, Bermas valoreaza 3,4 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO