Companii

Jumatate din obligatiunile TBI Leasing, vandute

01.09.2003, 00:00 14



In prima saptamana de la lansare, investitorii au subscris aproximativ jumatate din obligatiunile scoase la vanzare de TBI Leasing iar in urmatoarele zile ponderea va creste, conform intentiilor exprimate, la aproximativ 85%, a declarat pentru Ziarul Financiar Emil Ogica, presedintele Intercapital Invest, societatea de brokeraj care intermediaza emisiunea.



"Ca numar, cei mai multi dintre investitorii care au subscris in prima saptamana sunt persoane fizice. Ca valoare insa, predomina persoanele juridice, reprezentate de institutii din sectorul financiar", a precizat Ogica.



Oferta de obligatiuni a TBI Leasing, in valoare de 0,65 milioane euro, a fost lansata saptamana trecuta iar termenul limita pentru vanzarea titlurilor este sfarsitul acestei saptamani.



Obligatiunile au o dobanda fixa de 6,5% pe an, care va fi platita trimestrial. Valoarea nominala a obligatiunilor, exprimata in lei, si dobanzile vor fi indexate la evolutia cursului leu-euro. Durata imprumutului este de 3 ani, iar compania intentioneaza sa listeze obligatiunile la Bursa. Valoarea imprumutului va fi rambursata intregral la scadenta, dupa trei ani.



Pentru investitori, obligatiunile sunt atractive pentru ca ofera un randament superior dobanzilor bancare (2- 3% pe an pentru depozitele in euro in prezent) iar pentru companie, costul finantarii este mai scazut decat in cazul unui credit bancar.



Dobanzile percepute de banci pentru credite in euro se situeaza in prezent intre 8 si 12%.



TBI Leasing este cea de-a doua companie de servicii financiare, dupa BCR Leasing, care a anuntat in ultimile doua luni intentia de a lansa o emisiune de obigatiuni pentru a-si finanta activitatea.



BCR Leasing a anuntat o valoare a emisiunii de 1 milion de euro, insa vanzarea obligatiunilor nu a inceput inca.



TBI Leasing a fost infiintata in urma cu un an si are ca principal actionar grupul TBI Holding, cele care controleaza si societatea de asigurari Omniasig.



Conform conducerii TBI Leasing, societatea a ajuns la o cota de 2% din piata leasingului, in valoare de un miliard de dolari anul trecut si estimata la 1,5 miliarde de dolari pentru acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO