Companii

Mountain Dew si 7UP urca vanzarile QAB cu 23%

14.04.2006, 00:00 38

Compania Quadrant Amroq Beverages (QAB), imbuteliatorul bauturilor Pepsi pe piata romaneasca, a inregistrat pe primele trei luni ale anului o crestere cu 23% a cifrei de afaceri, raportat la aceeasi perioada a anului trecut. QAB nu a precizat insa valoarea nominala a cifrei de afaceri.

Mountain Dew si 7UP au inregistrat cele mai mari cresteri ale produselor din portofoliul Pepsi cu 123% si, respectiv, 69%, insa per ansamblu, produsele din portofoliul Pepsi au consemnat o crestere de 25% a vanzarilor in aceeasi perioada. Pe de alta parte, segmentul bauturilor carbonatate "fara zahar" format din Pepsi Light, Pepsi Max, Pepsi Twist Light si 7UP Light a inregistrat o crestere de 29% a cifrei de afaceri in primele trei luni ale anului 2006, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Pe segmentul bauturilor din gama ice tea, Lipton a continuat pe acealasi ritm ascendent din ultimii ani si a avut in primele trei luni din 2006 un avans de 38% al cifrei de afaceri.

QAB a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 108 mil. $ (85 mil. euro), in crestere cu aproximativ 50% fata de anul precedent.

Compania detine in prezent trei unitati de productie, doua la Bucuresti si una la Covasna, data in folosinta in 2004 in urma unei investitii de 7 mil. $ (6 mil. euro). Anul trecut, gigantul american PepsiAmericas a achizitionat un pachet de 49% din actiunile Quandrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL), proprietarul QAB pentru 51 de milioane de dolari (42 mil. euro). QAB a intrat pe piata bauturilor racoritoare din Romania in 1991.

Concurentii QAB in Romania sunt companiile Coca-Cola HBC (Coca-Cola, Fanta, Sprite, Dorna), European Drinks (Tutii Frutti, Izvorul Minunilor), Romaqua (Borsec, Giusto) si Carlsrom Beverages (Orangina). Piata romaneasca a bauturilor racoritoare si a apelor minerale este estimata la peste 500 de milioane de euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO