Companii

Murad: Capitalismul a fost ales doar ca slogan! In medicina se fac probe pe cobai, la noi se fac pe oameni de afaceri

Murad: Capitalismul a fost ales doar ca slogan! In medicina se fac probe pe cobai, la noi se fac pe oameni de afaceri
10.01.2010, 23:23 144

"Anul acesta am bugetat o scadere a veniturilor cu 10% lahotelul de patru stele Phoenicia, sub scaderea pietei de 15% pecare am estimat-o, in conditiile in care tarifele practicate lacazare continua sa fie mici."

Mohamad Murad, 46 de ani, detine 348 de camere la hotelulPhoenicia Grand Hotel din Capitala si aproape 1.000 de camere inmai multe hoteluri de pe litoral.

Hotelul de patru stele din nordul Capitalei a avut anul trecutafaceri in scadere cu 35%, pana la 8,5 mil. euro, din cazare sievenimente (food & beverage), insa unitatea a incheiat peprofit, cu o marja de 12%, dupa cum spune Murad. Potrivit surseicitate, marja de profit este insa de doua ori mai mica fata de anulanterior.

Datele financiare ale Phoenicia Grand Hotel, aferente anului2008, nu au fost publicate pe site-ul Ministerului de Finante, insasituatia din 2007 arata o cifra de afaceri de 10,1 mil. euro si unprofit net de 1,3 mil. euro.

De la inceputul lunii ianuarie, hotelul inregistreaza un grad deocupare de aproape 40%, pretul de inchiriere al unei camere singlefiind de 69 de euro pe noapte.

"Cred ca anul acesta, in cele mai bune luni, vom ajunge la ungrad de ocupare de 55%", precizeaza Murad, care mai adauga ca inprezent, gradul mediu de ocupare la care opereaza hotelurile dinCapitala este in jur de doar 27%, ceea ce se aplica si pentru celmai nou hotel detinut de el, deschis la sfarsitul anului trecut inCapitala.

Buget de 2 mil. euro pentru promovarea nouluihotel

Mohammad Murad a deschis la sfarsitul anului trecut o nouaunitate de patru stele in zona de nord a Capitalei, PhoeniciaExpress, in urma unei investitii de 8-10 milioane de euro, dupa cumsustine omul de afaceri.

"Se pune problema promovarii brandului, pentru care am alocat unbuget de 2 milioane de euro si nu cea a obtinerii de profit inprimul an de functionare", a spus el. In Phoenicia Express, careopereaza 180 de camere, lucreaza 40 de angajati. Pretul unei cameresingle pe noapte, cu mic dejun inclus, este de 200 de lei (46 deeuro), potrivit reprezentantilor hotelului. Desi tarifelepracticate la noul hotel sunt mai mici decat tarifele de laPhoenicia Grand Hotel, gradul de ocupare a fost de doar 25% lainceputul anului acesta.

Peste 100 de oameni concediati anul trecut

Omul de afaceri a renuntat anul trecut la jumatate din oameniicare lucrau in hotelul Phoenicia Grand Hotel, ajungand la 120 deoameni.

De asemenea, Murad a facut disponibilizari si in hotelurile depe litoral, pe fondul scaderii cifrei de afaceri. Si altiproprietari de hoteluri au recurs la concedieri pentru reducereacosturilor, un exemplu fiind George Copos, care pe langadisponibilizari a aplicat si o strategie de relocare a personaluluidin hotelurile de la mare in cele de la munte si invers. "Anulacesta planuiesc sa raman la numarul de angajati din prezent", aspus Murad.

"Tot ce se incearca este majorarea de taxe siimpozite"

Dupa mai bine de 20 de ani de cand face afaceri in tara, Muradsustine ca Romania a ales capitalismul doar ca slogan, legile fiindimpotriva mediului privat. Omul de afaceri de origine libaneza avenit in Romania la varsta de 19 ani pentru a studia medicina. Dupace si-a finalizat studiile in 1988, s-a angajat in cadrulSpitalului Colentina.

El nu a practicat insa meseria de medic pentru o perioadaindelungata, deoarece in scurt timp a intrat in afaceri, urmandtraditia familiei.

"In medicina se fac probe pe cobai, in Romania insa politicieniifac probe pe oamenii de afaceri. Nu exista nicio sustinere, tot cese incearca este majorarea de taxe si impozite. Daca s-ar incurajaafacerile, atunci ar exista mai multe companii de la care statul arputea colecta taxe, insa prin aceste majorari practicate, existariscul reducerii numarului de firme, care se traduce printr-o bazade impozitare mai mica", mentioneaza Murad. Potrivit Coduluifiscal, impozitul pe teren sau pe cladiri va fi majorat cu circa17% anul acesta.

Murad mai controleaza pe langa grupul Perla Majestic si lantulde restaurante Spring Time, producatorul de pateuri Mandy si alteafaceri in constructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO