Companii

Olandezii de la Akzo Nobel au pornit la vânătoare de producători de vopsele

29.06.2010, 23:35 92

Grupul olandez Akzo Nobel, cel mai mare producător de vopseledin lume, cu afaceri anuale de 13,9 mld. euro, se află în discuţiiincipiente cu cei mai mari cinci jucători de pe piaţa locală, celemai avansate fiind cu producătorii care sunt deţinuţi de fonduri deinvestiţii.

Chiar dacă nu au dat nume, olandezii îi curtează pe Fabryo,Policolor sau Deutek, companiile deţinute de fonduri de investiţii,care şi-au restructurat în ultimii doi ani portofoliile de produsepentru a fi mai atractive pentru mari jucători internaţionali dinindustria de vopsele, precum Akzo Nobel, PPG (SUA), BASF Coatings(Germania) sau Tikkurila (Finlanda).

Până acum giganţii străini din vopsele nu au derulat nicioachiziţie deşi tatonează piaţa locală încă din 2006 - 2007.

Totuşi, pentru că "piaţa nu este stabilă", o viitoare tranzacţieva avea loc cel mai devreme în 2011.

Akzo Nobel, care importă lacuri şi vopsele, avea deja cumpăratîncă din 2007 un teren de trei hectare lângă Braşov, pentruconstrucţia unei fabrici, însă a renunţat la investiţie încă deatunci. "Suntem deja în discuţii iniţiale cu mai multe fonduri deinvestiţii care deţin producători de lacuri şi vopsele pe piaţalocală. Ţinta noastră sunt primii cinci jucători, care au cote depiaţă apropiate. Probabil că anul acesta nu va fi încheiată niciotranzacţie, pentru că piaţa nu este stabilă, însă o achiziţie vaavea cu siguranţă loc", spune Marius Pintea, market manager al AkzoNobel Coatings, subsidiara locală a grupului Akzo Nobel.Construirea fabricii ar fi trebuit să fie demarată în septembrie2007, dar proiectul a fost oprit din cauza crizei financiare, iarterenul va fi cel mai probabil vândut.

"Între a construi şi a face o achiziţie preferăm a douavariantă. Cumpărarea terenului nu a fost cea mai fericităinvestiţie", a spus Pintea.

Cei mai mari jucători de pe piaţa locală de lacuri şi vopseledecorative sunt Fabryo (deţinut de fondul de investiţii suedezOresa Ventures), Policolor (controlat de fondurile RC2 şi RIF),Kober Piatra-Neamţ (deţinut de familia Kober), Deutek (careaparţine fondului american Advent International), Sarcom dinRâmnicu-Vâlcea (deţinut de familia Potop) şi Atlas Corporation(deţinut de investitori greci).

Pintea susţine că există potenţial de dezvoltare, având învedere consumul redus de vopsele pe cap de locuitor, care se ridicăla circa 4 kg/capita, în timp ce în Ungaria ajunge la 8kg/capita.

Afacerea locală

Akzo Nobel Coatings a fost înfiinţată în 2007 şi importă produsedin Marea Britanie, Ungaria şi Polonia, fiind prezentă pe piaţă cutrei branduri pe segmentul premium - Dulux, Sadolin şiHammerite.

"La începutul anului ne propuseserăm să creştem vânzările cu10%, dar acum, la jumătatea lui 2010, am fi fericiţi şi cu omajorare de 5%", a afirmat reprezentantul companiei.

Businessul companiei s-a majorat în 2009 cu 10%, potrivit luiPintea, care nu a precizat valoarea vânzărilor. Însă conformdatelor raportate Ministerului de Finanţe, compania a avut un rulajde 13,75 milioane lei în 2008, iar în 2009 businessul a ajuns lacirca 15 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO