Companii

Panayotis Methenitis, Hill International: Fondurile europene au deschis piata, mediul privat vine din urma

Panayotis Methenitis, Hill International: Fondurile europene au deschis piata, mediul privat vine din urma

Panayotis Methenitis, vicepresedinte de dezvoltare pe Europa de Est si Balcani al Hill International: In urmatorii cinci ani vom avea o piata in continua dezvoltare, dinamica buna fiind asigurata si de mediul privat, care va avea o contributie din ce in ce mai puternica in cifra noastra de afaceri.

17.05.2007, 14:19 533

Panayotis Methenitis, vicepresedinte de dezvoltare pe Europa de Est si Balcani al companiei de consultanta in infrastructura Hill International , spune ca proiectele Hill aflate in executie pe piata locala valoreaza cat cele din Bulgaria, Turcia, Croatia, Serbia si Lituania la un loc.
In 2006, cifra de afaceri a grupului american Hill International pe piata europeana s-a ridicat la circa 65,2 mil. euro, valoarea totala a contractelor in executie pe piata din Romania fiind de aproximativ 19,4 milioane de euro. Pe de alta parte, contractele din Bulgaria, Turcia, Croatia, Serbia si Lituania se situeaza la aproape 19,8 milioane de euro.
"Romania este o tara foarte importanta nu numai pentru compania noastra, ci si pentru alte companii similare, mai ales datorita situarii geografice. Un alt motiv este faptul ca Romania a absorbit fondurile europene mai bine decat alte state, cum ar fi Bulgaria", a declarat Panayotis Methenitis. El a precizat insa ca pe viitor, cele mai bune piete vor fi cele din Turcia, Ucraina si regiunea Balcanilor, unde se vor dezvolta proiecte importante de infrastructura.
Marii dezvoltatori de proiecte apeleaza din ce in ce mai des la serviciile companiilor de consultanta in infrastructura, pentru a reduce din costurile de executie si a garanta un produs final competitiv. Piata acoperita de aceste servicii este una cu un potential urias, de la imobile comerciale la centre logistice sau ansambluri rezidentiale. Sursa de finantare dominanta pe piata de profil, clientul principal, este statul, care dezvolta proiecte din fonduri proprii sau administreaza banii europeni spre lucrari nationale sau la nivel local.
"In urmatorii cinci ani vom avea o piata in continua dezvoltare, dinamica buna fiind asigurata si de mediul privat, care va avea o contributie din ce in ce mai puternica in cifra noastra de afaceri", a declarat Panayotis Methenitis.
La o cifra de afaceri de 4 milioane de euro estimata pentru anul in curs, in crestere cu 25% fata de 2006, reprezentantii Hill subliniaza importanta din ce in ce mai mare a pietei private in dezvoltarea afacerii pe piata locala.
"Componenta privata creste extraordinar de mult. Se construieste in toata tara. Se dezvolta mall-uri din ce in ce mai mari si mai multe", a spus Methenitis. In portofoliul Hill, ponderea proiectelor de cladiri este de 23% din cifra de afaceri, procent care urmeaza sa creasca sustinut in urmatorii ani. Cea mai importanta pondere o ocupa proiectele de infrastructura de mediu, respectiv 43%, si cele de infrastructura rutiera cu 34%.
"Dezvoltatorii de proiecte imobiliare apeleaza la firmele de consultanta mai ales pe partea de project management. Avantajele cele mai importante sunt planificarea mai buna a executiei, precum si un control mai bun al calitatii, care, in cele din urma, inseamna reducerea unor costuri suplimentare", este de parere Gabriel Purice, reprezentantul local al Hill International.
Printre cele mai importante proiecte ale companiei americane in Romania se numara asigurarea partii de project management la Craiova Mall, investitie privata estimata la circa 60 de milioane de euro. Valoarea serviciilor de consultanta oferite de Hill s-a ridicat la 1,8 milioane de euro. In cazul unui proiect special, de anvergura, serviciile de consultanta pot urca pana la 6% din valoarea proiectului. Pentru un proiect obisnuit, pe partea de project management, o firma de consultanta incaseaza intre 2,5%-3% din valoarea totala a proiectului. In cazul centrelor logistice, firmele de consultanta in infrastructura pot interveni atat dupa prezentarea proiectului, cat si in elaborarea lui, aducand solutii inovative pentru amplasarea cladirilor, a cailor de acces sau racordarea la retelele de utilitati.
Hill a intrat pe piata locala in 1997 si a castigat primul proiect in 1999. Filiala din Romania este sediul principal al reprezentantei europene a grupului american pentru regiunea Europei Centrale si de Est, acoperind state ca Bulgaria, Ucraina sau Serbia.
"La acea vreme clientul principal era Ministerul Transporturilor. Fondurile europene, prin programe ca ISPA sau PHARE au venit mai tarziu si au deschis piata. Pe partea de infrastructura cel mai mare client este statul, insa partea privata e din ce in ce mai dinamica, si numeric, si ca educatie", a explicat Purice.
Alte companii multinationale prezente pe piata locala de consultanta in infrastructura sunt britanicii de la Halcrow, americanii de la Louis Berger - pe partea de infrastructura rutiera - sau francezii de la Veolia, prin compania locala OTV Romania, pe partea de mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO