Companii

Romgaz a făcut profit de 70 mil. € vânzând gazele mai scump

Autor: Roxana Petrescu

09.05.2011, 23:59 786

Romgaz Mediaş, una dintre cele mai valoroase companii deţinutede stat, a înregistrat în primele trei luni ale acestui an unprofit net de 298,7 mil. lei (70,7 mil. euro), cu 46,7% mai marecomparativ cu perioada similară a anului trecut, deşi atâtvânzările de gaze, cât şi producţia companiei au scăzut.

Totodată, şi afacerile companiei au crescut cu circa 4% înperioada de timp analizată, până la 1,18 miliarde de lei (280,5milioane de euro).

"Principalul factor care a dus la creşterea rezultatelorfinanciare au fost preţurile mai mari pentru gazele pe care le-amvândut pe piaţa internă", a explicat Lucian Stancu, directorulgeneral adjunct al Romgaz.

Deşi preţurile pentru gazele produse intern s-au menţi­nut laaceeaşi valoare, preţul gazelor ruseşti, pe care Romgaz le importăpentru a le livra clienţilor săi un coş de gaze, a crescut cu peste17% în primele două luni ale anului comparativ cu 2010. Totodată,deşi la nivel naţional consumul de gaze a rămas aproape neschimbat,potrivit ANRE, importurile din Rusia au crescut cu 54%.

Statul, prin Ministerul Economiei, deţine 85% din acţiunileRomgaz, restul titlurilor fiind controlate de către FondulProprietatea. Anul trecut, compania a raportat un profit net depeste 120 mil. euro şi venituri totale de peste un miliard de euro.Valoarea de piaţă a firmei a fost estimată în ediţia de anul trecuta Topului celor mai valoroase 100 de companii din România, realizatde ZF, la circa 2,5 mld. euro.

Transelectrica (TEL), aflată tot în portofoliul MinisteruluiEconomiei, a raportat în primul trimestru un profit net de 160,9mil. lei (38 mil. euro), de peste trei ori mai mare decât înperioada similară a lui 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO