Companii

Romgaz a făcut un profit cu circa 50% mai mare vânzând mai puţine gaze

Romgaz a făcut un profit cu circa 50% mai mare vânzând mai puţine gaze

Autor: Roxana Petrescu

09.05.2011, 23:53 350

Potrivit datelor financiare trimise de către conducereacompaniei, în primele trei luni ale anului profitul net al Rom­gaza ajuns la 298,7 milioane de lei (70,7 mi­lioane de euro), încreştere cu 46,7% comparativ cu perioada similară a anului trecutcând firma a raportat un câştig net de 203,7 milioane de lei (49,5milioane de euro).

"Principalul factor care a dus la creşterea rezultatelorfinanciare au fost preţurile mai mari pentru gazele pe care le-amvândut pe piaţa in­ternă", a explicat Lucian Stancu, directorulgeneral adjunct al Romgaz.

În perioada de timp analizată, cifra de afaceri a Romgaz a ajunsla 1,18 miliarde de lei (280,5 milioane de euro), cu aproape 4% maimare faţă de primul trimestru din 2010.

Stancu a mai precizat că producţia de gaze naturale a companieidin primul trimestru a fost de 1,51 de miliarde de metri cubi, maimică faţă de nivelul de 1,57 de miliarde de metri cubi înregistratde Romgaz în perioada similară a anului trecut.

"Vânzările de gaze din primul trimestru din 2011 au scăzut cu 9%faţă de perioada similară din 2010", a mai precizat reprezentantulRomgaz.

Preţuri mari

În ciuda evoluţiei descendente a vânzărilor în volume, companiaa beneficiat de creşterea preţurilor la gaze.

Potrivit datelor din rapoartele publicate de către AutoritateaNaţională de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE), în primeledouă luni ale anului consumul de gaze naturale la nivelul Românieia fost apropiat de cel înregistrat în perioada similară a anuluitrecut.

Diferenţa majoră dintre cele două perioade a fost faptul că dacăîn ianuarie-februarie 2010 ponderea importurilor de gaze ruseşti înacoperirea consumului naţional a fost de circa 22,7%, în intervalulsimilar de anul acesta impor­turile de gaze din Rusia au ajuns lamaxime istorice cu o medie a primelor două luni de aproape 35%.

Totodată, importurile de gaze ruseşti realizate de Romgaz,pentru a le livra consumatorilor săi un coş format atât din gazeproduse local, cât şi din cele importate, au crescut în perioadaanalizată. Tot datele din rapoartele ANRE arată că dacă în primeledouă luni din 2010 media de preţ pentru gazele importate din Rusiaera de circa 337 de dolari pe mia de metri cubi, în primele douăluni ale acestui an gazele ruseşti au ajuns la un nivel de 395,5dolari pe mia de metri cubi, ţinând cont de evoluţia ascendentă pecare a înregistrat-o barilul de petrol din ultimele şase luni.

Unul dintre motivele care au dus la ceşterea accelerată aimporturilor de gaze ruseşti a fost o măsură luată în prima parte aanului 2009 care a fost continuată până în octombrie 2010, princare anumite industrii, aşa cum este cea a îngrăşă­min­telorchimice, au fost sprijinite prin faptul că au primit numai gazeieftine din producţie internă, şi nu un coş de gaze, aşa cum seface de obicei. Astfel, piaţa locală a fost privată de producţiainternă, furnizorii fiind obligaţi să importe cantităţi mai mari degaze ruseşti. Gazele din producţia internă sunt de două ori maiieftine comparativ cu cele importate de la Gazprom.

Investiţii cu 32% mai mici

Potrivit datelor furnizate de companie, în primul trimestru alanului Romgaz a avut un buget de investiţii de 129 de milioane delei (30,5 milioane de euro), cu aproape 32% mai mic comparativ cuperioada similară a anului trecut.

"Lucrările de investiţii au constat în creşterea capacităţii deînmagazinare, foraj sonde, staţii de uscare, instalţii tehnologicede suprafaţă şi modernizarea unor staţii de comprimare", a maiprecizat Stancu.

Romgaz este una dintre cele mai valoroase companii controlate destat, care asigură circa jumă­tate din producţia anuală de gazenaturale a României. Celălalt mare producător de gaze na­tu­raleeste Petrom, companie controlată de grupul petrolier austriacOMV.

Potrivit celor mai recente declaraţii ale ofi­cia­li­lorMinisterului Economiei, acţionarul majoritar la Rom­gaz, în primaparte a anului viitor un pachet de 15% din acţiunile companiei artrebui listate la Bur­sa de la Bucureşti.

Pe de altă parte, în cursul zilei de ieri, şeful misiunii FMI laBucureşti, Jeffry Franks, a anun­ţat în cadrul unei conferinţe depresă că a con­ve­nit cu autorităţile române ca din com­pa­ni­ileener­ge­tice, printre care se numără şi Romgaz, să fie vân­du­tepachete semnificative de acţiuni în lu­nile urmă­toa­re. Totodată,manage­men­tul com­pa­niei ar trebui să fie privatizat, selecţiaur­mând să se facă la nivel in­ter­naţional.

Repre­zen­tan­ţii Rom­gaz nu au putut pre­ciza cât anume dinacţiu­nile com­paniei ar însem­na un "pachet semni­fi­cativ", iarre­pre­zentanţii Mi­nis­te­ru­lui Economiei nu au putut ficontactaţi pentru lămuriri pe această temă până la închidereaediţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO