Companii

Top 500 companii în Europa Centrală şi de Est. România are mai puţin capital autohton comparativ cu Cehia şi Polonia. Eugen Anicescu, Coface: „Deşi suntem în creştere, ne situăm foarte mult sub potenţialul nostru“.

Top 500 companii în Europa Centrală şi de Est....

Autor: Georgiana Mihalache

02.09.2016, 00:07 1334

România ocupă locul al patrulea în topul ţărilor cu cele mai multe companii din Europa Centrală şi de Est, cu 63 de firme prezente în top 500 realizat de compania Coface, dar doar 21% din aceste firme au acţio­nariat local, restul sunt multina­ţionale.

„Ca pondere, 21% sunt acţionari direct înre­gistraţi în România, dintre care pot fi şi com­panii de stat. 79% sunt multinaţionale. Dacă o să comparăm cu celelalte ţări, e clar că avem mult mai puţin capital autohton“, a spus Eugen Anicescu, country manager al Coface.

În Cehia companiile cu acţio­nariat local reprezintă 37%, iar în Polonia au o pondere de 43%, conform Coface. În topul ţărilor după numărul de companii prezente în top 500 România este depăşită de Polonia, Cehia şi Ungaria. „Deşi suntem în creştere, ne situăm foarte mult sub potenţialul nostru. Avem al treilea PIB din regiune, aproape la egalitate cu locul doi, avem a doua populaţie ca dimensiune, totul ar arăta că ar trebui să fim mai sus. Într-adevăr, avem un număr foarte mic de companii raportat la numărul de locuitori, suntem pe antepenultimul loc în regiune“, a mai spus Anicescu.

Compania polo­neză PKN Orlen este cel mai mare business din Europa Centrală şi de Est, cu o cifră de afaceri de 20 mld. euro în 2015, potrivit topului realizat de Coface în regiune.

Chiar dacă cifra de afaceri a grupului polonez a scăzut cu 17% anul trecut, cum s-a întâmplat de altfel cu indicatorii celor mai mari companii petroliere din regiune, businessul PKN Orlen este de cinci ori mai mare faţă de cel al Au­tomobile Dacia, cea mai mare firmă din România, care ocupă locul 17 în Top 500.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO