Companii

Urdareanu ar putea cumpara participatia gigantului AIG la UTI

Urdareanu ar putea cumpara participatia gigantului AIG la UTI
07.10.2009, 23:14 99

Fondul de investiTii american AIG, care detine 25% din grupulUTI, ar putea derula un exit in perioada 2010-2011, in timp ceactionarul majoritar, Tiberiu Urdareanu, ia in calcul o preluare detipul Management Buy-Out (preluarea actiunilor de catre conducereaexecutiva), daca planul initial de listare a grupului la bursa in2011 va fi anulat.

"Nu intentionez sa ies din actionariatul grupului. Cel maiprobabil exit-ul va fi al fondului de investitii in 2010-2011. Inultimii ani, am avut un ritm de crestere anual de 20-30%, insacriza a incetinit ritmul de dezvoltare. Avem o strategie comuna,care prevedea listarea la bursa a grupului in 2011, cand valoareacompaniei ar fi trebuit sa ajunga la 350 de milioane de euro",afirma Tiberiu Urdareanu, presedintele UTI. El sustine ca preluareapachetului de 25% este una dintre optiuni, in cazul in care nu vamai avea loc listarea la bursa a companiei.

Fondul de investitii american AIG a preluat in 2005 oparticipatie de 30% din actiunile grupului pentru 20 mil. dolari,tranzactie care evalua compania la peste 60 mil. dolari (50 mil.euro). Ulterior, AIG a cedat 5% catre angajatii grupului si maidetine doar 25% din actiuni.

Profit operational de 18 mil. euro

Valoarea UTI a ajuns in 2008 la circa 140 mil. euro, daca luamin calcul un multiplu de 8 al EBITDA (profitul operational,calculat inainte de taxe, deprecieri si amortizari), care s-aridicat in 2008 la 18 mil. euro, cel mai mare din istoria grupului,echivalentul unei marje operationale de 11%.

Cifra de afaceri a grupului va scadea insa anul acesta cu circa22%, pana la 125 mil. euro, din cauza scaderii contractelor pentrudiviziile de constructii si IT, in timp ce rata profituluioperational va creste. Declinul ar fi putut sa fie mai mare, insaliniile noi de business ale grupului - facility management sitraffic management au dus la cresterea businessului in volum.

Contract de 35 mil. euro cu Posta Romana

Printre cele mai importante contracte de facility management senumara cel cu Posta Romana, in valoare de 148 mil. lei (35 mil.euro), care a fost castigat anul trecut in joint-venture cuRomprest pentru o perioada de patru ani.

"Anul acesta rata profitului operational va creste pentru ca amredus costurile administrative, operationale si salariale, dar sidatorita unor reasezari interne dupa ce diviziile de facilitymanagement si traffic management au absorbit 100 de angajati de ladiviziile de constructii si IT", explica Eugen Lascu,vicepresedintele grupului.

UTI a redus cu circa 20% costurile de transport si telefonie sia scazut cu 30% costurile administrative prin schimbarea unor sediiin locatii mai ieftine.

Nu mai vinde UTI Retail Solutions

Grupul a anuntat anul trecut ca intentioneaza sa vandacompaniile Cobra Security si UTI Retail Solutions, pentru circa 50mil. euro, insa mai negociaza doar vanzarea companiei desecuritate. Urdareanu afirma ca procesul de vanzare al CobraSecurity ar putea fi incheiat in 2-3 luni.

"Compania functioneaza bine, nu are datorii si nu ne grabim sa ovindem. O mare parte din companiile de pe piata de securitatelucreaza la limita legalitatii si s-a accentuat competitia neloialasi munca la negru, odata cu declansarea crizei economice", explicaUrdareanu.

Grupul a primit anul acesta o oferta de preluare pentru companiaUTI Retail Solutions, in valoare de 35 mil. euro, insa actionariiau refuzat-o pentru ca nu au obtinut pretul dorit. "UTI RetailSolutions este o companie matura, una dintre perlele coroaneigrupului UTI, cu o profitabilitate peste medie, iar pretul primit afost sub asteptarile actionarilor. Ne-am hotarat sa consolidamafacerea si sa intram pe noi linii de business."

Cele mai importante contracte, cu statul

UTI este implicata in mod direct sau prin asocieri in proiectulde modernizare a instalatiilor Metrorex - contract in valoare de 40mil. euro, instalarea de sisteme de securitate pentruTranselectrica, instalarea de sisteme de securitate pentru CentralaNucleara de la Cernavoda, proiect de management al traficului inCraiova - 2 mil. euro sau construirea si securizarea unui spitaldin Yemen.

"Ne recalibram efortul catre autoritatile locale - primarii,consilii judetene si companii detinute de stat - pentru ca existaresurse de dezvoltare, avand in vedere ca sunt nevoi foarte mari.Multe din orase au nevoie de planuri de dezvoltare urgenta, iarmunicipalitatile se afla pe o curba de invatare. Niciun primarnu-si mai permite sa amane un proiect, pentru ca locuitorii suntmult mai atenti la derularea contractelor", explica Urdareanu. Elafirma ca nu exista riscuri majore in contractele cu statul, maiales in contextul in care vor creste proiectele edilitare(regenerare urbana si refacere de utilitati) cu finantareeuropeana.

Urdareanu detine 60% din UTI Holdings, fondul de investitii AIGInvestment Fund controleaza un pachet de 25%, restul de 15% fiindin posesia angajatilor. Tiberiu Urdareanu este fiul generaluluiTiberiu S. Urdareanu, fost sef al Comandamentului de Tancuri siAuto inainte de '89.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO