Companii

Vanzari cu 55% mai mici pentru Laminorul Braila

Vanzari cu 55% mai mici pentru Laminorul Braila
19.08.2003, 00:00 13

Cifra de afaceri a  combinatul siderurgic Laminorul Braila a scazut la mai putin de jumatate in primul semestru al acestui an.  Vanzarile de produse siderurgice ale combinatului au fost in prima jumatate a anului de 123 miliarde de lei (3,7 milioane de dolari), fata de 273 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut. Scaderea, de 55% ar fi fost si mai mare daca Laminorul nu ar fi vandut o parte din stocurile de produse finite. Drept explicatie, conducerea companiei afirma  in raportul pe sase luni trimisi actionarilor ica Laminorul a fost afectat in prima jumatate a anului de fluctuatiile preturilor de pe piata interna si concurenta acerba de pe piata interntionala.
Scaderea veniturilor din exploatare ale Laminorul a fost chiar mai mare, de 65%. Vaniturile contabile ale sociatatii au fost in prima jumatate a anului de 111 miliarde de lei, fata de 313 miliarde de lei in perioada similara a anului precedent.
Scaderea productiei si a vanzarilor a generat o pierdere din activitatea de baza de 33,4 miliarde de lei (un milion de dolari), fata de un profit de 10 miliarde de lei in primul semestru al anului 2002. Pierderea totala inregiastrata de societate s-a ridicat in prima jumatate a anului 41,2 miliarde de lei. In ciuda reducerii productiei si a vanzarilor, Laminorul a inregistrat in ultimele 12 luni o crestere de 4% a numarului de angajati, inregistr=nd astfel o crestere de 16% a cheltuielilor cu salariile.
Exporturile companiei au scazut drastic in aceasta perioada. Ponderea acestora in cifra de afaceri, si asa mica, din prima jumatate a anului a fost de doar 30%, fata de aproape 60% in perioada similara a anului trecut.
Cea mai drastica scadere a productiei a fost inregistrata in cazul laminatelor  pline, principalele produse de la combinatul din Braila. Cantitatea produsa de Laminoril fiind cu 80% mai mica in primul semestru al anului fata de perioada similara a anului anterior.
Actionarul majoritar al Laminorul este companie Tubman International din Insulele Gibraltar, cu 67% din actiuni in timp ce o alta companie romaneasca din domeniul siderurgic, Silcotul Zalau, detine alte 16% din actiuni. Silcotub este, la randul ei contolata tot de Tubman, care detine 85% din capitalul acesteia.
Actiunile Laminorul sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ, unde valoarea zilnica a tranzactiilor este in general redusa. In ultimul an de tranzactionare pretul actiunilor Laminorul a pierdut mai mult de jumatate din valoare. Ultimele tranzactii de pe piata s-au realizat la 2.500 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de doar 0,9 milioane de
dolari.vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO