Companii

Zimbrul a inceput atacul la Bermas

14.12.2001, 00:00 26



SIL Prodinvest Targu Ocna, actionarul majoritar al companiei Zimbru Iasi, a achizitionat in ultimile saptamani aproximativ 17% din actiunile altui producator de bere regional, Bermas Suceava.

Cel mai important pachet de actiuni, reprezentand 9,55% din capitalul social al Bermas, a fost achizitionat de la o companie de investitii, Lovers Romania, in ultimile zile.

Tranzactiile efectuate prin intermediul Bursei de Valori, au fost facute la 5.500 lei/actiune, ceea ce inseamna o valoare totala a pachetului de aproximativ 160.000 de dolari.

Achizitia a 17% din Bermas vine dupa ce conducerea SIL Prodinvest, care a preluat Zimbru Iasi vara trecuta, a anuntat ca intentioneaza sa-si extinda activitatea in acest domeniu si sa mai achizitioneze inca un producator de bere din zona Moldovei.

In prezent, cei mai importanti actionari ai Bermas sunt Asociatia Salariatilor - PAS, cu o detinere de 20,8% si Autoritatea pentru Privatizare - APAPS, cu 24,98%.

"Nu am avut decat discutii vagi cu noii actionari si nu stim daca intentioneaza sa cumpere mai mult din actiunile fabricii", a declarat pentru Ziarul Financiar Constantin Gatej, director general al Bermas.

Bermas a avut un prim semestru 2001 mai slab decat anul trecut.

Cifra de afaceri a companiei a scazut in termeni reali de la 4,1 milioane de dolari (80,62 miliarde de lei) la 3,5 milioane de dolari (96,67 miliarde de lei). Profitul net al Bermas a scazut in primele sase luni ale anului de la 600.000 dolari - 2000 la 350.000 dolari.

Bermas este unul dintre cei mai mari producatori regionali de bere, categorie care se confrunta cu strategii de vanzari din ce in ce mai agresive din partea companiilor internationale prezente in Romania (Brau Union, Interbrew, SAB, Tuborg).

"Regionalele" au pierdut din ce in ce mai mult teren in ultimii ani iar o parte au fost nevoite sa intre sub umbrela liderilor.

Producatorul de bere are un capital social de 66,44 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 7.000 de lei. In piata, actiunile Bermas sunt cotate la 5.600 - 5.650 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO