Cum să locuiești mai bine?

Cum să locuieşti mai bine. ReziNews ZF

06.12.2022, 00:03 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦  Segmentul rezidenţial generează 35% din cererea de pavele de pe piaţa locală, potrivit datelor producătorului Symmetrica din Suceava. „Cum pavelele şi bordurile nu influenţează semnificativ bugetul unui proiect privat (rezidenţial / logistic / comercial), considerăm că scumpirile aplicate de jucătorii din piaţă nu au avut un impact negativ“, spune Sebastian Bobu, directorul executiv al companiei.

♦  Investitorii imobiliari din Europa sunt pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia sectorului în 2023 şi estimează că preţurile ridicate ale energiei şi o recesiune vor duce la scăderea gradului de ocupare şi a chiriilor, chiar şi în sectoarele anterior solide, şi implicit la reducerea profiturilor. O redresare în sectorul imobiliar nu este probabilă mai devreme de începutul anului 2024, reiese din raportul Emerging Trends in Real Estate 2023 realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land.

♦  Scumpirile creditelor în Marea Britanie îi determină pe mulţi dintre cei care scanau piaţa pentru achiziţie să se reorienteze către închirieri, în speranţa că dobânzile vor scădea anul viitor. Astfel, competiţia pe piaţa chiriilor devine mai intensă. În Irlanda, chiriile au crescut în trimestrul al treilea din 2022 cu 14% în medie faţă de anul trecut, cea mai mare creştere din 2005. În Elveţia, aproape jumătate din chiriaşi s-ar putea confrunta cu scumpiri semnificative ale chiriilor, estimează Zürich Kantonalbank (ZKB), acestea putând urca cu până la 15% în următorii cinci ani. Şi în SUA din ce în ce mai mulţi oameni aşteaptă scăderea dobânzilor pentru a achiziţiona o locuinţă, hotărând în schimb să închirieze, notează The Wall Street Journal.