♦ Piesele din granit vor fi elemente principale ale mobilierului când vine vorba, de exemplu, de blaturi de mese, şezuturi de taburete sau blaturi de lucru pentru bucătării, sau pot fi elemente în sine – postamente.
Materialele organice, piesele din granit, arcadele şi formele rotunjite şi tonurile de viva magenta sunt tendinţele care modelează piaţa mobilei în anul 2023, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). „Anul 2023 va veni cu o serie de noi tendinţe în ceea ce priveşte amenajările. Materialele de acoperire sunt în majoritate materiale textile, uni, cu textură netedă sau bouclée, şi piele. Vor rămâne în tendinţe materialele organice precum bumbacul, lâna, argila, ceramica, lemnul şi sticla. Se preferă piese unicat şi serii mici de produse create de designeri“, spune Aurica Sereny, preşedintele APMR. Piesele din granit vor fi elemente principale ale mobilierului când vine vorba, de exemplu, de blaturi de mese, şezuturi de taburete sau blaturi de lucru pentru bucătării, sau pot fi elemente în sine – postamente. „Arcadele şi formele rotunjite îşi fac din nou loc în amenajările interioare şi pot fi aplicate atât în designul mobilierului, cât şi în elementele de decor, precum oglinzile. Canapelele, scaunele-lalea şi covoarele circulare au revenit în centrul atenţiei puţin câte puţin. Dulapurile şi noptierele au, de asemenea, o perspectivă mai rotunjită în viitor.“
Când vine vorba de culoare, vedeta va fi, în 2023, viva magenta, desemnată de Institutul Pantone culoarea anului viitor. „În decizia alegerii mobilierului, totul începe cu o măsurătoare atentă a spaţiului aflat la dispoziţie. Pasul următor este ierarhizarea zonelor avute la dispoziţie, funcţie şi de felul preferat de petrecere a timpul liber prin casă. Astfel, într-un living mai mic, se alege o canapea mică ce se amplaseaza pe unul dintre pereţi, iar dacă spaţiul este mare – living open space, se poate lăsa loc de circulaţie în jurul canapelei. Aceleaşi reguli vizează şi dormitorul, şi bucătăria“, mai spune Aurica Sereny. Producţia de mobilă din România a urcat în 2021 cu circa 8% faţă de anul precedent, după o scădere considerabilă în 2020, anul de început al pandemiei, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). În ceea ce priveşte exporturile de mobilă, acestea au ajuns în 2021 la o valoare de 2,2 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de 2020. Avansul a fost sub cel de 22% al importurilor. Germania, Franţa, Italia, Slovacia, Olanda, Cehia, Marea Britanie sunt printre cei mai „avizi“ consumatori de mobilă fabricată în România.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE