Economia verde

Pagina verde. Un birou de arhitectură - Studio 82, deţinut de familia Olănescu - vrea să schimbe faţa staţiunii Mamaia printr-un proiect de reamenajare: „Ne dorim reintegrarea componentelor naturale specifice zonei. Vechile ansambluri turistice sunt parazitate cu tot felul de construcţii improvizate care ştirbesc din imaginea reprezentativă iniţială“

15.05.2024, 17:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Reprezentanţii Studio 82 spun, referitor la staţiunea Mamaia, că problemele generale din această zonă sunt legate în primul rând de construirea excesivă care aduce de la sine o antropizare excesivă a zonei.

Zona de plaje din staţiunea Mamaia ar urma să treacă printr-un proces major de reconfigurare, după ce un birou de arhitectură din Cluj-Napoca va demara lucrările de execuţie pentru amenajare. Studio 82, o firmă deţinută de familia Olănescu, a câştigat concursul de arhitectură organizat de Ordinul Arhitecţilor din România, iar acum lucrează la etapele de proiectare pentru demararea lucrărilor.

„Ideea principală a proiectului a fost reintegrarea componentelor naturale spe­cifice zonei în viitoarea ame­na­jare. Propunerea se axează pe amplificarea componentei ecologice şi introducerea de noi elemente ce au rolul de a atenua impactul construirii agresive ce s-a produs în ultimii 30 de ani“, spun reprezentanţii Studio 82. Tema concursului a susţinut o sectorizare de la staţiune către apă sub forma câtorva fâşii funcţionale: zona acces plajă, zona de plajă unde se pot amplasa dotări temporare (beach baruri, grupuri sanitare etc.) şi zona de plajă efectivă.

„Prima fâşie noi am propus-o ca fiind un parc liniar ce are rolul de a omogeniza peisajul construit (există mai multe construcţii care se întrepătrund nefericit cu zona de plajă) şi pentru a asigura o continuitate firească a ţesutului urban existent, un ţesut urban la rândul lui eterogen. Acest ţesut urban are diverse particularităţi ce pot fi scoase în evidenţă într-o succesiune ierarhică de la antropic la natural, atât pe axa est-vest (staţiune - plajă) cât şi pe cea sud-nord (oraş - cadru natural). Aici se poate aminti şi de peisajul cultural valoros existent care trebuie scos la lumină şi pus în valoare: Ansamblul Cazinoului, Vila Regina Maria, Complex Perla, Hotel Rex.“

Proiectul se află încă în etapele de proiectare, astfel încât nu a fost încă stabilit un buget pentru implementarea sa, nici datele de începere şi de finalizare a lucrărilor.

Pentru a schimba imaginea litoralului, în special a plajelor din staţiunea Mamaia, Ordinul Arhitecţilor din România a organizat un concurs internaţional de soluţii intitulat „Litoral Mamaia“, iar proiectele înscrise au fost jurizate în perioada 14-18 septembrie 2023. Biroul de arhitectură Studio 82 a câştigat premiul întâi cu soluţia propusă, valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare fiind de 1,5 milioane de euro.

Autoritatea Contractantă a concursului este Administraţia Naţională „Apele Române“, în asociere cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, administratorul obiectivului care va face obiectul investiţiei, urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma acestui concurs.

Reprezentanţii Studio 82 spun, referitor la staţiunea Mamaia, că problemele generale din această zonă sunt legate în primul rând de construirea excesivă ce aduce de la sine o antropizare excesivă a zonei.

„Lipsa unor reglementări unitare sau neaplicarea celor existente duc la construire haotică, iar cumulativ creează imaginea pe care o avem în prezent în cadrul staţiunii. Vechile ansambluri turistice sunt parazitate cu tot felul de construcţii improvizate ce ştirbesc din imaginea reprezentativă iniţială. Mai este problema urbanismului derogatoriu care a făcut posibilă construirea fragmentară ce se desfăşoară în staţiunile litoralului românesc (nu doar în Mamaia). Rezolvările constau în regăsirea unei sensibilităţi a celor care se ocupă de soarta staţiunii – autorităţi, proiectanţi, proprietari, în privinţa atât a mediului natural, cât şi a patrimoniului construit.“

Biroul de arhitectură a fost fondat de Octav Silviu Olănescu şi de soţia sa, Anamaria Cornelia Olănescu, de asemenea arhitect, în 2009, canalizându-se atât pe proiecte de obiect de arhitectură, cât şi pe proiecte de design urban.

„În toate proiectele urmărim relaţia şi simbioza ce se poate stabili între mediul construit şi mediul natural. O altă temă abordată vizează procesul de regenerare urbană şi modul în care acesta poate fi produs luând în considerare relaţiile contextuale specifice fiecărui loc.“

Acesta este primul proiect de amenajare a unor plaje din portofoliul companiei, care are însă experienţă în proiecte ce vizează domeniul public.

„Proiectele la care lucrăm în momentul de faţă sunt o serie de amenajări de spaţii verzi publice (Parcul Feroviarilor Cluj-Napoca, Parcul I. L. Caragiale Cluj-Napoca, Parcul Primăverii Cluj-Napoca etc.), spaţii civice reprezentative (Piaţa Gării Oradea etc.). Cel mai mare este proiectul pentru PUZ Masterplan Sopor de 250 de hectare, câştigat tot prin concurs, iniţiat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România.“

Studio 82 SRL, compania prin care este operată activitatea biroului de arhitectură, a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei, profit de 913.000 de lei şi trei angajaţi, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank