Economia verde

Pagina verde. Eurostat: Românii reciclează mai multe deşeuri de ambalaje din plastic decât francezii

02.11.2022, 18:00 Autor: Alexandra Matei

♦ Dintre statele membre UE, cele mai bune rezultate privind reciclarea s-au înregistrat în Ţările de Jos, Lituania, Slovacia, Spania, Bulgaria şi Cipru, care au reciclat peste jumătate din deşeurile de ambalaje din plastic ♦ În Malta, Franţa, Danemarca, Ungaria, Irlanda, România, Polonia şi Austria, pe de altă parte, s-a reciclat mai puţin de o treime din cantitatea totală de deşeuri de ambalaje din plastic.

Fiecare cetăţean al Uniunii Europene a generat în 2020 aproape 35 de kilograme de deşeuri de ambalaje din plastic, iar din această cantitate doar 13 kilograme (38%) au fost reciclate, arată un raport al Eurostat, care precizează însă că pentru România şi Polonia nu sunt disponibile date pentru anul 2020.

Tot Eurostat arată că în 2019 românii au reciclat mai multe deşeuri de ambalaje din plastic decât francezii. Astfel, în România peste 30% din deşeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în 2019, faţă de aproape 27% în Franţa.

„În perioada 2010-2020, cantitatea de deşeuri de ambalaje din plastic generate per locuitor a crescut cu 23%, mai exact cu 6,5 kilograme. În acelaşi interval, a crescut, totodată, şi volumul deşeurilor de ambalaje din plastic reciclate cu 32%, respectiv cu 3,2 kilograme“, mai arată datele publicate de Eurostat.

Cu toate acestea, cantitatea de deşeuri de ambalaje din plastic nereciclată a crescut cu 3,4 kilograme pe cap de locuitor faţă de 2010. Acest lucru a venit în urma unei creşteri a cantităţii de deşeuri de ambalaje generate. Dintre statele membre ale UE, cele mai bune rezultate privind reciclarea s-au înregistrat în Ţările de Jos, Lituania, Slovacia, Spania, Bulgaria şi Cipru, care au reciclat peste jumătate din deşeurile de ambalaje din plastic 

În Malta, Franţa, Danemarca, Ungaria, Irlanda, România, Polonia şi Austria, pe de altă parte, s-a reciclat mai puţin de o treime din cantitatea totală de deşeuri de ambalaje din plastic.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank