Economia verde

Pagina verde. Ce se întâmplă cu programul Valul Renovării, menit să facă imobilele mai eficiente energetic? Ministerul Dezvoltării: „Proiectele se află în implementare şi vizează renovarea energetică a 3.256 de clădiri“

09.08.2023, 19:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Bugetul total alocat din PNRR apelurilor de proiecte din programul Valul Renovării este de 2,17 miliarde de euro.

Aproximativ 3.300 de clădiri se află în acest moment în stadiul de eficientizare energetică şi consolidare prin programul Valul Renovării prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), spune Ministerul Dezvoltării.

„Proiectele pentru care au fost încheiate contracte de finanţare din cadrul  Componentei 5 – Valul Renovării se află, în momentul de faţă, în etapa de implementare. Valoarea contractelor încheiate în cadrul Investiţiei 1 este de aproximativ 2,678 miliarde de euro (fără TVA) şi vizează renovarea energetică a 3.256 de clădiri rezidenţiale multifamiliale şi clădiri publice, prin următoarele tipuri de proiecte: proiecte integrate (consolidare seismică) şi eficientizare energetică şi proiecte de renovare energetică“, au transmis reprezentanţii Serviciului comunicare din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), la solicitarea ZF.

Prima rundă de depunere a cererilor de finanţare s-a încheiat pe 30 mai 2022, iar a doua rundă s-a încheiat pe 23 octombrie 2022. În cadrul celor două runde de atragere de fonduri au fost depuse 3.245 de cereri.

„Bugetul total alocat din PNRR apelurilor de proiecte aferente Investiţiei 1 din cadrul Componentei 5 – Valul Renovării este de 2,17 miliarde de euro. De asemenea, pe lângă fondurile aferente PNRR, se asigură supracontractare cu 30%, respectiv 651 de milioane de euro, rezultând un buget de circa 2,821 miliarde euro, ce vor asigura tranziţia către un fond construit rezilient şi verde.“

Pentru accesarea banilor pot aplica autorităţile publice centrale, autorităţile şi instituţiile locale şi entităţile create ca parteneriate între acestea, cu condiţia să fie din acelaşi judeţ.

Conform obiectivului climatic european de reducere a emisiilor, este necesar ca până în 2030 să se înregistreze la nivelul stocului de clădiri o reducere de până la 60% a emisiilor de CO2, o reducere de până la 14% a consumului final de energie şi o reducere de până la 18% a consumului de energie pentru încălzire şi răcire. În aceste condiţii, accelerarea ratei de renovare a clădirilor este o prioritate.

Prin programul Valul Renovării, Ministerul Dezvoltării finanţează integral lucrările, iar locatarii şi administraţiile publice locale nu sunt nevoite să asigure cofinanţare. Prima solicitare de plată pentru un proiect finanţat prin Valul Renovării din PNRR a fost autorizată în august 2022 şi vizează reabilitarea şi eficientizarea termică a clădirii primăriei din Fălticeni, judeţul Suceava.

De cealaltă parte, producătorii de materiale de construcţii spun că nu au fost informaţi cu privire la licitaţii organizate pentru realizarea lucrărilor sub umbrela Valul Renovării. Ministerul Dezvoltării nu a răspuns la întrebarea referitoare la organizarea de licitaţii în vederea selectării furnizorilor pentru aceste lucrări.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank