Economia verde

Pagina verde. Tudor Beleuţă, Rastel.io: „Vom instala o reţea de zece parcări inteligente pentru biciclete în oraşul Heraklion din Creta“

24.10.2023, 16:15 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu

♦ Zonele-cheie în care se pretează instalarea soluţiei Rastel.io pentru parcări sunt cele de circulaţie intensă, zonele centrale, accesibile pentru biciclişti şi staţiile de transport în comun.

Rastel.io, un startup care a dezvoltat o soluţie inteligentă de parcări pentru biciclişti, va implementa un proiect-pilot în Heraklion, capitala insulei Creta din Grecia.

„Am reuşit să obţinem o finanţare de la administraţia oraşului Heraklion, astfel încât în următoarea lună vom demara acolo o reţea de zece parcări pe care o vom testa pentru a trage nişte concluzii. Suntem la nivel de cercetare şi prototipare. Vrem să ajungem să demarăm un proiect-pilot şi în România pentru a înţelege profilul biciclistului român. În România însă există deschidere spre discuţii, dar deocamdată nu am găsit o soluţie viabilă“, a spus Tudor Beleuţă, cofondator al Rastel.io, în cadrul videoconferinţei Economia verde „Going green: IMM-urile - în cursa către sustenabilitate“, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

Zonele-cheie în care se pretează instalarea soluţiei Rastel.io pentru parcări sunt cele de circulaţie intensă, zonele centrale, accesibile pentru biciclişti şi staţiile de transport în comun.

Afacerea Rastel.io a fost demarată la sfârşitul anului 2022 şi vizează accelerarea tranziţiei către o mobilitate sustenabilă în oraş. Concret, businessul oferă parcări smart şi securizate pentru biciclişti, astfel încât oricine să aibă posibilitatea să-şi parcheze bicicleta în mediul urban şi s-o monitorizeze de la distanţă.

„Proiectul nostru presupune nişte adăposturi metalice compacte şi securizate, care oferă un grad înalt de siguranţă bicicletelor. Au şi o componentă digitală, astfel încât oricine se înregistrează pe platforma noastră obţine acces la aceste adăposturi. Simplificarea întregului proces de înrolare a soluţiei este extrem de importantă.“

Rastel.io a integrat şi un sistem de recompensare a bicicliştilor prin care orice entitate publică sau privată are opţiunea să „premieze“ mersul pe bicicletă prin intermediul aplicaţiei.

„Considerăm că una dintre problemele majore în reticenţa oamenilor de a folosi bicicleta în mod activ este lipsa infrastructurii, care aduce două consecinţe – lipsa practică a pistelor de biciclete şi problema parcării în siguranţă a bicicletelor. Credem că, în momentul în care adoptăm mersul pe bicicletă, viaţa se simplifică foarte mult. Reuşim să fim mai eficienţi, să ne deplasăm mai uşor şi mai rapid dacă există condiţiile necesare şi, pe termen lung, avem un impact pozitiv personal şi în jurul nostru.“

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank