Economia verde

Pagina Verde. Videoconferinţa ZF Economia verde. „Cum poate salva mediul transportul feroviar?“ Gyerko Laszlo, Consiliul Naţional de Supraveghere Feroviară: Tot sectorul feroviar necesită o restructurare ca să fie eficient

23.11.2022, 00:05 Autor: Mirabela Tiron
Situaţia din sectorul feroviar local este tot mai dificilă, în condiţiile în care trenurile de marfă circulă cu o viteză medie de doar 15-16 kilometri la oră.

Sectorul feroviar are nevoie de o strategie pe termen lung, de o restructurare ca să fie eficient, este de părere Gyerko Laszlo, membru în Consiliul Naţional de Supraveghere Feroviară, o instituţie subordonată Consiliului Concurenţei.

„Noi supraveghem piaţa şi suntem atenţi la ce se întâmplă aici, fără să avem posibilităţi de a spune ce trebuie să dezvoltăm. Este o problemă persistentă de mai mult de zece ani, ar trebui să avem o strategie pe termen lung pentru acest sector feroviar. Tot sectorul feroviar necesită o restructurare ca să fie eficient. Putem să luăm ca exemple ce se întâmplă în Franţa, Germania, Italia, dar facem paşi concreţi să ajungem acolo?“, a spus Gyerko Laszlo în cadrul conferinţei ZF „Cum poate salva mediul transportul feroviar“, realizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

Pe piaţa locală de transport feroviar activează companiile de stat CFR Călători şi CFR Marfă, dar şi mai mulţi operatori privaţi.

„Noi ne ocupăm de supravegherea pieţei de transport feroviar, monitorizarea tarifelor, a anumitor decizii care se trimit la noi, soluţionarea unor plângeri, constatare şi aplicare. Avem rol de prevenţie şi apoi ajungem la sancţiuni, dar nu a fost cazul. Comportamentul în piaţă este primordial, vedem şi noi ce necesităţi sunt în piaţă. Comunicăm cu instituţiile implicate, facem analize, recomandări, iar apoi depinde de autorităţi şi de Ministerul Transporturilor“.

Situaţia din sectorul feroviar local este tot mai dificilă, în condiţiile în care trenurile de marfă circulă cu o viteză medie de doar 15-16 kilometri la oră. România număra anul trecut doar 10.764 kilometri de cale ferată, dintre care doar puţin peste 4.000 kilometri erau electrificaţi. În ultimii ani, România a avut în fiecare an mai puţini kilometri de cale ferată, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. În 2008, aveam peste 11.000 de kilometri de cale ferată.

„Este foarte mult vorba despre a sta la masă toţi împreună, iar această strategie să se activeze în această direcţie. Există o strategie până în 2025, dar oare respectăm ce se întâmplă în această strategie? Am analizat un pic, investiţiile sunt necesare în modernizarea infrastructurii, întreţinerea căilor ferate şi a vagoanelor. Eficienţa deciziei de a sparge căile ferate în mai multe companii poate nu a fost analizată, dar putem să vedem cum stăm astăzi şi ce putem face mai departe.“

Eficienţa transportului feroviar de marfă din România este, în acest moment, cu mult sub cea a ţărilor din regiune. Este nevoie de investiţii semnificative în infrastructura feroviară pentru ca transportul feroviar să devină eficient, potrivit operatorilor feroviari prezenţi la videoconferinţa ZF.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank