Eveniment

Cum arată noile prognoze macroeconomice. Datele noi de la final de 2023 complică ecuaţia creşterii economice: cum închide România anul economic 2023? Noile calcule pleacă de la o nouă realitate: guvernul a venit cu un set de creşteri de taxe şi noi taxe, care, aşa cum spun economiştii, vor încetini şi mai mult o economie deja în frânare

Autor: Răzvan Botea

23.10.2023, 21:11 1794

Calculele despre creşterea economică din România în 2023 au fost refăcute în ultimele două-trei luni, pe măsură ce au apărut informaţiile despre noile creşteri de taxe, despre evoluţia celor mai importante pieţe pentru România – zona euro şi mai ales Germania – dar şi despre evoluţia principalilor indicatori interni. De la creşteri economice de peste 3% pentru unii analişti, acum prognozele trec greu pragul de 2% pentru creşterea economică din 2023.

Guvernul va rectifica în jos prognoza economică pentru 2023, dar va rămâne la o creştere de peste 2%, au afirmat surse din instituţiile implicate în elaborarea prognozelor. Noua prognoză oficială urmează să fie publicată în noiembrie. Nu este clar cât de mult peste 2% va fi noua prognoză a guvernului.

În acest moment, guvernul are o creştere economică prognozată la 2,8% în 2023, dar urmează să fie revizuită în jos. Spre comparaţie, prognozele actualizate ale băncilor şi instituţiilor internaţionale sunt în jurul valorii de 2%. Guvernul Ciolacu se vede astfel  că va fi cu atât mai bucuros cu cât PIB-ul este mai mare în termeni no­minali, pentru că un PIB mai mare înseam­nă un deficit bugetar mai mic raportat la PIB şi o datorie publică mai mică.

Rămâne însă un semn de întrebare cu privire la evoluţia economiei în 2023, chiar dacă mai sunt numai două luni din an, pentru că prognozele actualizate variază, de la 1,5%, până la peste 2,2%. Agenţia de rating Fitch, de exemplu, are o prognoză de creştere economică a României de 2,9%.

„Evenimentele care se petrec pe plan internaţional sunt atât de imprevizibile şi cu consecinţe care pot fi atât de mari asupra economiei, inclusiv asupra economiei româneşti, încât nu poate fi exclusă nici în aceste două luni un impact major venit din aceste evenimente. Chiar dacă o creştere de 2% pentru 2023 pare să fie cel mai rezonabil scenariu, există riscuri mari ca lucrurile să meargă mai prost şi să fie mai puţin, undeva la 1,5%”, este de părere Aurelian Dochia, analist financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO