Eveniment

Băncile din România revizuiesc în jos prognozele de creştere economică pentru România

Băncile din România revizuiesc în jos prognozele de...

Autor: Răzvan Botea

25.09.2023, 00:06 367

Guvernul, cu o prognoză de creştere economică de 2,8% în 2023, a ajuns unul dintre cei mai încrezători în economia României, pe măsură ce analiştii financiari reduc prognozele, din cauza situaţiei economice din zona euro şi a performanţei slabe a economiei româneşti din prima parte a anului.

Cu greu mai trec prognozele de creştere economică de 2% pentru România în 2023, conform celor mai recente analize ale celor mai mari bănci din piaţa locală. Cel mai recent, ING Bank şi-a redus drastic prognoza de creştere economică, de la 2,5% la 1,5%.

“Creşterea anuală a încetinit semnificativ, ajungând la o medie de 1,7% în prima jumătate a anului, faţă de 5,7% în aceeaşi perioadă a anului 2022. Scăderea cheltuielilor publice şi private, precum şi a exporturilor, a afectat producţia, cel mai probabil pe fondul dobânzilor ridicate, care au început să se facă simţite şi al înrăutăţirii cererii din partea principalilor parteneri comerciali din zona euroî, notează Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO