♦ După impozitare, veniturile nete adăugate salariilor profesorilor ar fi de 645 de lei, iar cele pentru personalul nedidactic ar fi de 260 de lei ♦ Cu această mărire, salariul net al unui profesor debutant ar ajunge la puţin peste 3.000 de lei ♦ Dascălii au cerut iniţial ca salariul profesorului debutant să pornească de la salariul mediu pe economie, adică cu 60% mai mare decât în prezent ♦ După mai multe negocieri nereuşite, profesorii au cerut o majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice.
Guvernul a pus pe masa sindicatelor din educaţie creşteri salariale de 1.000 de lei brut şi 400 de lei brut după negocierile de ieri. Astfel, guvernul a anunţat că urmează să adopte, joi, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă. Pentru personalul nedidactic din educaţie, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.
„Am convenit ca la nivelul guvernului să adoptăm, mâine, de 1 iunie, o ordonanţă de urgenţă prin care să asigurăm mărirea salariilor la nivelul personalului didactic şi didactic auxiliar cu 1.000 de lei brut pe lună, iar pentru personalul nedidactic cu 400 de lei brut pe lună. Totodată am convenit că în acest document vom asuma încadrarea salariului personalului didactic debutant din învăţământul preuniversitar şi universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie. Această creştere de 1.000 de lei va reprezenta practic un avans din creşterea cuvenită pe noua lege a salarizării, iar începând de la 1 ianuarie 2024 această creştere să se realizeze etapizat în maximum trei ani de zile, cu o creştere anul viitor de aproximativ 40% din suma rămasă ca diferenţă între grila actuală şi cea viitoare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern de ieri.
Un profesor debutant câştigă în România 2.400 de lei net pe lună în timpul anului şcolar şi circa 2.200 de lei în timpul vacanţei. Pentru a ajunge în vârful ierarhiei salarizării, adică la o creştere de 77%, trebuie să petreacă în medie 40 de ani la catedră.
Măsurile incluse în Ordonanţa de urgenţă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023. Până la închiderea ediţiei, sindicaliştii din educaţie nu au comunicat dacă propunerile venite din partea guvernului sunt suficiente pentru a încheia greva din educaţie.
După negocierile de ieri, sindicaliştii din educaţie au spus că noua ofertă a Guvernului este o variantă îmbunătăţită. Liderii principalelor federaţii sindicale din învăţământ au declarat că vor transmite profesorilor oferta guvernului, urmând ca aceştia să decidă dacă o acceptă sau nu.
Aceştia au atras atenţia că noua ofertă prevede o majorare egală pentru toată lumea, „ceea ce e foarte important pentru că sunt oameni care au salarii mici”.
Înainte de oferta de la guvern, profesorii cereau majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.
Circa 500 mil. euro (2,5-2,7 mld. lei) ar fi impactul bugetar al creşterii salariilor din învăţământ cu 25% pentru ce a mai rămas din 2023, conform calculelor făcute de ZF pe baza datelor disponibile. Practic, majorarea salariilor profesorilor debutanţi înseamnă majorarea tuturor salariilor profesorilor, inclusiv salariile profesorilor universitari. Revendicările salariale vizează circa 200.000 de profesori, conform informaţiilor de la sindicate.
Un profesor debutant câştigă în România 2.400 de lei net pe lună în timpul anului şcolar şi circa 2.200 de lei în timpul vacanţei. Pentru a ajunge în vârful ierarhiei salarizării, adică la o creştere de 77%, trebuie să petreacă în medie 40 de ani la catedră.
În anul şcolar 2021 – 2022, numărul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar a fost de 210.317 persoane, personalul didactic auxiliar a ajuns la 21.093 de persoane, personalul administrativ a fost de 7.564 de persoane, iar personalul de întreţinere şi operaţional a fost de 53.626 de persoane, după cum arată datele de la Ministerul Educaţiei.
Profesorii au intrat în grevă generală începând de luni, 22 mai, perioadă în care au organizat trei mari proteste.
Profesorii au intrat în grevă generală de pe 22 mai, perioadă în care sindicaliştii din educaţie au purtat negocieri aproape zilnic cu reprezentanţii guvernanţilor. De asemenea, în această perioadă au avut loc două mari proteste ale dascălilor în Capitală, una dintre care s-a sfârşit la porţile Palatului Cotroceni.