Eveniment

Greva din învăţământ continuă: Profesorii au mărşăluit până la uşa preşedintelui: Iohannis pune la bătaie girul său pe un posibil acord. Promisiunea lui nu a fost suficientă pentru a opri greva

Mii de profesori din toată ţara au protestat în Bucureşti marţi. Dascălii cer ca salariile lor să pornească de la salariul mediu brut pe economie, dar guvernul ridică din umeri şi spune că nu sunt bani. Este a doua săptămână de grevă în învăţământ.

Mii de profesori din toată ţara au protestat în Bucureşti marţi. Dascălii cer ca salariile lor să pornească de la salariul mediu brut pe economie, dar guvernul ridică din umeri şi spune că nu sunt bani. Este a doua săptămână de grevă în învăţământ.

Autor: Ramona Cornea

31.05.2023, 00:07 544

Mii de profesori au protestat, ieri, în Capitală şi în mai multe oraşe mari din ţară l După încă o serie de negocieri eşuate cu guvernul, dascălii au mers cu protestele până la Palatul Cotroceni, unde au fost primiţi de preşedintele Klaus Iohannis ♦ Aceasta este a doua săptămână de grevă generală în învăţământ ♦ De pe 22 mai, peste 150.000 de profesori şi peste 70.000 de angajaţi din personalul didactic auxiliar şi nedidactic sunt în grevă - cea mai mare din ultimii 18 ani ♦ Angajaţii din educaţie vor măriri salariale, iar cea mai importantă cerere este creşterea salariilor de încadrare a profesorilor debutanţi până la salariul mediu brut pe economie ♦ În prezent, un profesor debutant câştigă 2.400 de lei net/lună.

Mii de profesori – aproxi­mativ 10.000 – au pro­testat în Bucureşti ieri după mai multe serii de negocieri eşuate dintre sindicatele din învăţământ şi reprezentanţii guvernului. De asemenea, profesorii au protestat şi la Cluj-Napoca, Timişoara, Drobeta- Turnu Severin şi Sfântu Gheorghe. 

În această perioadă se mai pregătesc de proteste şi alte categorii de angajaţi, pre­cum cei din sectorul sănătăţii, cu aceleaşi cereri: creşteri salariale. Inflaţia de care gu­vernul s-a bucurat, de plus 21% la venituri în 2022, se întoarce împotriva lui. Astfel, guvernul este cu buzunarele goale şi are deja un decalaj de 9 mld. lei între înca­sările prognozate şi cele primite, decalaj care a dus şi la demisia şefului ANAF, Lucian Heiuş.

Ieri, înainte de proteste, dascălii au mai avut o serie de negocieri cu reprezentanţii guvernului, însă au eşuat şi acestea. Astfel, profesorii au plecat din Piaţa Victoriei şi au mărşăluit spre Cotroceni, unde au cerut să fie primiţi de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele le-a deschis porţile profe­sorilor, au avut loc discuţii între liderii de sindicat şi Iohannis, iar la finalul întâlnirii reprezentanţii dascălilor au anunţat că preşedintele le-a promis protestatarilor că se oferă să gireze şi să garanteze un acord între gu­vernanţi şi sindicalişti, un acord privind apli­carea grilei de salarizare în forma con­venită cu Ministerul Educaţiei. Un astfel de acord ar înseamna că salariul unui profesor debutant va fi cel mediu brut pe economie.

„Am avut o discuţie cu preşedintele, i-am prezentat problemele noastre, cele două revendicări principale: acordarea unei majorări salariale în perioada următoare şi garantarea aplicării acelui principiu al salarizării ca profesorul debutant să aibă salariul mediu pe economie. (...) A promis că se va implica”, a transmis liderul FSLI, Simion Hăncescu, după ieşirea de la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis le-a spus sindicaliştilor că, în cazul în care se acceptă un acord, îl va gira şi el.  Liderii sindicatelor din învăţă­mânt spun că membrii de sindicat vor fi informaţi despre discuţia cu preşedintele şi că împreună vor decide dacă protestul se va opri săptămâna viitoare.

„Este un semn pozitiv, ne vom consulta cu colegii. Nu este un pas înapoi, important este ca revendicările colegilor mei să fie rezolvate”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit marţi cu liderii federaţiilor sindicale din Educaţie, aflate în grevă de mai bine de o săptă­mână. Acesta le-a propus sindica­liştilor, până la intrarea în vigoare a noii grile de salarizare, un venit net de 4.000 de lei, alocat în două tranşe, potrivit Mediafax.

Profesorii cer majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debu­tant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Circa 500 mil. euro (2,5-2,7 mld. lei) ar fi impactul bugetar al creşterii salariilor din învăţământ cu 25% pentru ce a mai rămas din 2023, conform calculelor făcute de ZF pe baza datelor disponibile. Practic, majorarea salariilor profesorilor debutanţi înseamnă majorarea tuturor salariilor profesorilor, inclusiv salariile profesorilor universitari. Revendicările salariale vizează circa 200.000 de profesori, conform informaţiilor de la sindicate.

Un profesor debutant câştigă în România 2.400 de lei net pe lună în timpul anului şcolar şi circa 2.200 de lei în timpul vacanţei. Pentru a ajunge în vârful ierarhiei salarizării, adică la o creştere de 77%, trebuie să petreacă în medie 40 de ani la catedră.