Eveniment

Autoritatile nu indraznesc sa se laude cu scaderea inflatiei, de teama rabufnirii din 2007

01.11.2006, 19:04 17

In al saisprezecelea an de cand se lupta cu inflatia, autoritatile au ajuns in situatia de a fi nevoite sa explice publicului de ce inflatia ar trebui de fapt sa mai creasca in ultimele doua luni ale anului, de ce dobanda BNR a ramas la 8,75% desi inflatia a continuat sa scada si, in ultima instanta, de ce sa creasca factura la gaze dupa ce se promisese ca pretul nu creste pana la 1 ianuarie.
Prima explicatie oficiala a venit chiar de la seful statului.
"Inflatia risca sa scada sub 4% in acest an", a afirmat presedintele Romaniei, Traian Basescu. Aceasta in conditiile in care tinta de inflatie stabilita de BNR pentru 2006 este de 5% plus/ minus un punct procentual, iar nivelul de 4% reprezinta tinta centrala care ar fi trebuit sa fie atinsa de-abia anul viitor.
"Nivelul inflatiei din 2006 nu trebuie sa fie mai mic decat cel din 2007, pentru a nu avea o inversare de trend. Am decis sa facem in noiembrie o majorare a pretului gazelor, ceea ce era programat pentru 2007, sa luam astfel o parte din povara asupra inflatiei pe anul viitor", a explicat Basescu.
PSD, principalul partid de opozitie, a calificat explicatia data pentru scumpirea gazelor naturale cu pana la 8,5% incepand din 11 noiembrie drept "dovada de un cinism social fara margini". Mircea Geoana, presedintele partidului, i-a solicitat lui Basescu sa explice mai clar care este relatia dintre inflatie si majorarea pretului la gazele naturale, liderul PSD apreciind ca, prin scumpirea acestor utilitati, "cetateanul roman este sacrificat pentru a creste inflatia".
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a introdus in discutie si Banca Nationala. Decizia de majorare a pretului la gaze in noiembrie a fost adoptata dupa ce banca centrala a atras atentia ca supraperformanta in reducerea inflatiei in acest an ar putea duce la cresterea inflatiei in anul 2007, a declarat ieri seful Guvernului.
El a amintit ca prognozele referitoare la evolutia inflatiei nu erau foarte bune la inceputul anului, cand se presupunea - inclusiv de catre BNR - ca inflatia va fi mai mare de 6%. Asa ca
s-a optat pentru devansarea graficului de scumpire a gazelor "pentru a nu avea un rezultat foarte bun anul acesta, asa cum deja se vede, si apoi sa ne trezim datorita majorarilor la pretul gazelor in 2007 cu o inflatie care va fi mai mare decat cea din 2006".
"Trebuie sa intelegem ca preturile la gaze cresc datorita cresterii preturilor pe piata mondiala, nu are nici o legatura aderarea cu cresterea preturilor", a afirmat Tariceanu.
Desi inflatia a coborat la 5,5% in septembrie si probabil a continuat sa scada si in octombrie, dobanda de politica monetara a Bancii Nationale se mentine la 8,75%, rata in termeni reali inregistrand o crestere fara precedent.
Cu alte cuvinte, mediul de afaceri nu beneficiaza de pe urma acestei scaderi a inflatiei pentru a putea obtine finantari mai ieftine, castigul fiind insa pe partea de economisire, unde se consolideaza dobanzile real pozitive.
In acest context, comportamentul BNR indica faptul ca scaderea rapida a inflatiei in a doua jumatate a anului este doar o evolutie conjuncturala, determinata de un an agricol surprinzator de bun si de scaderea la fel de surprinzatoare a pretului petrolului. Ca atare, o asemenea evolutie nu poate fi considerata sustenabila si exista riscul unei inversari de trend, iar BNR mentine o dobanda de politica monetara corespunzatoare unei inflatii mai ridicate de 5%.
In caz contrar, Banca Nationala ar fi trecut la o ajustare a tintei pentru 2007 stabilind un nivel mai mic de 4%, care in acest moment este programat pentru 2008.
De fapt, in spatele inflatiei "prea scazute" se afla cativa factori surpriza, dintre cei care nu sunt atinsi de politica monetara sau fiscala, si nu eventuale schimbari profunde la nivelul economiei, care sa fi ajuns la un nivel de competitivitate si de reducere a costurilor care sa permita scaderi ale preturilor.
Asa ca BNR in loc sa reduca dobanda conform scaderii inflatiei, cum s-ar fi asteptat piata, asteapta ca inflatia sa se intoarca din drum si sa urce pe masura unei dobanzi de 8,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO