Eveniment

AVAS asteapta avizul Consiliului Concurentei pentru 250 de privatizari

07.02.2005, 00:00 12

Contractele de privatizare pentru un numar de 250 de societati asteapta avizul Consiliului Concurentei pentru ajutoarele de stat primite, investitiile angajate in aceste cazuri putand fi renegociate, a declarat la finele saptamanii trecute intr-un interviu acordat Mediafax Gabriel Zbarcea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Noul presedinte al institutiei va institui regula conditiilor de precalificare minimale, pentru a elimina practica criterilor menite sa avantajeze unul dintre ofertanti.
Ideea de incredintare sau negociere directa cu un singur ofertant se va transforma din regula in exceptie si va disparea practica criterilor de precalificare menite sa avantajeze unul dintre ofertanti, a spus Zbarcea.
AVAS urmeaza sa fie reorganizata, dat fiind ca fuziunea dintre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) si Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) nu a operat decat la nivel formal, existand o evidenta lipsa de coeziune.
In plus, o serie de privatizari pentru care au fost semnate contracte de vanzare nu au primit inca avizul Consiliului Concurentei.
"Este vorba de 250 de societati care se gasesc in aceasta situatie. S-ar putea sa nu obtinem acordul pentru o parte din aceste companii, intrucit au beneficiat de ajutoare de stat foarte mari", a spus oficialul AVAS.
Potrivit regulamentului 501 din noiembrie 2004, valoarea investitiilor asumate de cumparator trebuie sa acopere, pentru companiile mari, suma acordata ca ajutor de stat.
Gabriel Zbarcea pledeaza pentru limitarea acordarii de facilitati si scutiri de datorii. El afirma ca numirea pe criterii politice a presedintilor de pana acum ai AVAS a adus deservicii intereselor statului si imaginii publice a institutiei pe care o conduce.
Gabriel Zbarcea a fost numit recent pe pozitia de presedinte al AVAS, la scurta vreme dupa ce fusese ales la finele anului trecut consilier de stat de catre premierul Calin Popescu Tariceanu.
Anterior, Zbarcea a lucrat timp de zece ani ca avocat in cadrul casei de avocatura Musat & Asociatii, una dintre cele mai importante in domeniul consultantei juridice de afaceri.
Statul mai are in portofoliu putine societati de privatizat, atentia investitorilor fiind acum atrasa in special de lansarea la privatizare a doi jucatori importanti de pe piata bancara romaneasca - Banca Comerciala Romana (BCR) si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC).
In cazul BCR, presedintele AVAS sustine punctul de vedere exprimat si de ministrul Finantelor Publice de listare a unui pachet de actiuni a bancii la Bursa de Valori.
"Se poate gandi ca listarea pe bursa sa se faca chiar inainte de vanzarea pachetului majoritar catre un investitor privat sau in paralel cu acest proces.
Cele doua privatizari din zona bancara, BCR si CEC, trebuie bine coordonate, astfel incit sa maximizam sumele incasate de statul roman. Ramine de analizat, in perioada urmatoare, momentul si succesiunea celor doua procese", spune Zbarcea.
"Discutam impreuna cu ceilalti actionari ai bancii modalitatile cele mai eficiente de privatizare. Ceea ce ma bucura este ca exista un interes constant, ca banci importante, cu greutate la nivel international, sunt interesate de preluarea BCR", a mai spus oficialul AVAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO