Eveniment

Ce oportunitati de energie "verde" avem?

03.08.2007, 20:00 28

Zonele cu cel mai mare potential energetic eolian din Romania sunt Dobrogea si Podisul Central Moldovenesc, potrivit datelor prezentate ieri de Attila Korodi, ministrul mediului si dezvoltarii durabile.
"Litoralul constituie o zona interesanta din punct de vedere energetic, deoarece aici viteza medie anuala a vantului depaseste pragul de 4 m/s, si avem si o densitate mare a aerului care influenteaza pozitiv eficienta instalatiilor eoliene", a spus Korodi. Ministrul a prezentat ieri hartile elaborate de Administratia Nationala de Meteorologie care indica potentialul eolian si solar al tarii.
Potentialul energetic eolian amenajabil in zona litoralului romanesc este de aproximativ 2000 MW, cu o cantitate medie de energie electrica de 4.500 Gwh/an.
La polul opus se afla Campia Romana si Campia de Vest, acolo unde viteza vantului ajunge abia la 2m/s. In schimb, Campia de Vest prezinta potential ridicat pentru energia geotermala, iar in Campia Romana pot fi valorificate biomasa, energia geotermica si energia solara.
Harta solara indica sudul tarii si vestul extrem al Banatului drept propice pentru asemenea investitii.
Potrivit studiilor expertilor de mediu, daca intregul potential solar din Romania ar fi exploatat la maximum, aproximativ jumatate din volumul de apa calda menajera folosit anual ar putea fi asigurat numai din aceasta sursa. In aceleasi conditii, 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta a Romaniei pe parcursul unui an ar fi obtinut tot din aceasta sursa.
Ministerul Mediului vrea ca 33% din energia consumata pe teritoriul Romaniei sa provina din surse regenerabile - asa-numita "energie verde". Ministrul de resort a precizat ca, pentru 2020, tinta este de 38%.
Totusi, Executivul nu a gasit inca o solutie pentru a ajuta in vreun fel investitiile persoanelor fizice care ar dori sa exploateze potentialul energiei verzi. "In prezent nu exista nicio facilitate pentru persoanele fizice care sunt dispuse sa faca asemenea investitii. Singurele avantaje le au persoanele juridice - care pot primi jumatate din valoarea investitiei initiale prin Administratia Fondului de Mediu - si autoritatile locale, carora le finantam pana la 60 la suta din valoarea proiectului", a spus ministrul Korodi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO