Eveniment

Cinci prevederi din revizuirea Constituţiei au fost respinse. Care au fost argumentele?

Cinci prevederi din revizuirea Constituţiei au fost respinse. Care au fost argumentele?

Autor: Roxana Petrescu

19.06.2011, 23:45 568

Cinci prevederi din cele 61 de propuneri de revizuire aConstituţiei înaintate de către preşedintele Traian Băsescu au fostrespinse la finalul săptămânii trecute de Curtea Constituţională,restul fiind în conformitate cu prevederile Constituţiei.

Potrivit unui comunicat transmis de către CurteaConstituţională, eliminarea tezei a doua a articolului 44 alineatul8 din Constituţie, potrivit căreia "caracterul licit al dobândiriise prezumă", este neconstituţională, deoarece are ca efectsuprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate, încălcându-seastfel articolul 152, alineatul 2 din Constituţie. Aceastăpropunere de modificare a fost de altfel şi una dintre cele maicomentate pe plan local. Potrivit textului Constituţiei, alineatul8 al articolului 44 are următorul conţinut: "Averea dobândită licitnu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii seprezumă."

Practic prin eliminerea celei de-a doua părţi a acestui alineatCurtea a considerat că are loc o suprimare a drepturilor şi alibertăţii fundamentale ale cetăţenilor, nicio revizuire aConstituţiei nefiind posibilă în acest context.

"Deciziile CC se respectă. Ele trebuie să fie puse în aplicarepentru că sunt general obligatorii şi produc efecte pentru viitor",a spus la finalul săptămânii trecute premierul Emil Boc, citat deMediafax.

Pe de altă parte însă, cu excepţia celor 5 modificări propusecare sunt neconstituţionale conform Curţii Constituţionale, restulprevederilor nu contravin dispoziţiilor constituţionale. În ceea cepriveşte prevederile Constituţiei care fac referire la secţiunea deEconomie şi finanţele publice, Constituţia având 7 articole peacest domeniu, apar anumite modificări.

Astfel, proiectul de buget de stat şi cel al asigurărilorsociale de stat va fi elaborat de guvern şi transmis instituţiilorUE după informarea Parlamentului. În actuala formă a Constituţieinu este prevăzută realaţia cu UE. Totodată, se are în vedereintroducerea unui nou articol în care deficitul bugetar ar urma săfie limitat prin Constituţie la 3% din PIB, iar datoria publică la60% din PIB. Acestea sunt, de altfel, două din criteriile de laMaastricht impuse membrilor eurozonei. Economiştii sunt de părerecă astfel de măsuri ar fi un pas important în asigurareasustenabilităţii finanţelor publice, însă trebuie prevăzute şimăsuri de ajustare în cazul în care aceste limite nu pot fiatinse.

Tot o completare a Constituţiei prevede faptul că împrumuturileexterne care ar urma să fie contractate de acum înainte ar trebuisă fie dedicate numai domeniului investiţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO