Eveniment

Demisia lui Emil Boc în presa străină

Demisia lui Emil Boc în presa străină

Autor: Alexandru Matei

06.02.2012, 12:28 803

Ştirea demisiei premierului Emil Boc a făcut rapid înconjurul lumii, ea ajungând în cele mai importante publicaţii din întreaga lume. Ziarele străine scriu despre măsurile dure de austeritate pe care guvernul le-a luat pentru a putea primi bani de la UE şi FMI şi despre protestele din ultimele săptămâni, mii de români ieşind în stradă pentru a protesta, în ciuda temperaturilor reduse de afară.

Reuters:Boc pleacă după ce românii au îndurat gerul de afară pentru a protesta împotriva sa şi a preşedintelui

Premierul României Emil Boc a demisionat luni după câteva săptămâni de proteste în întreaga ţară împotriva măsurilor de austeritate şi cu câteva luni înainte de alegeri parlamentare.

Boc a fost nevoită să reducă salariile bugetarilor cu un sfert şi să majoreze TVA pentru a primi bani de la FMI.

Mii de români au îndurat gerul de afară în ultima lună pentru a protesta împotriva lui Boc şi a aliatului său, preşedintele Traian Băsescu.

Partidul său, PDL, are mai puţin de 20% din preferinţele de vot ale românilor, conform sondajelor, mai scrie Reuters.

Victor Ponta, liderul alianţei de opoziţie USL, care este cotată cu mai mult de 50% în sondajele de opinie, a spus săptămâna trecută că vrea alegeri anticipate şi că va lucra în continuare cu FMI.

BBC:Premierul Emil Boc pleacă după protestele anti-austeritate în a doua cea mai săracă ţară din UE

Primul-ministru român Emil Boc a demisionat "pentru a detensiona situaţia politică şi socială" după o serie de proteste împotriva măsurilor de austeritate.

Deşi economia României a crescut anul trecut, guvernul a fost lovit de trei săptămâni de proteste.

Boc a redus salariile bugetarilor cu 25% şi a îngheţat pensiile, majorând în acelaşi timp TVA la 24% într-o ţară considerată a doua cea mai săracă din Uniunea Europeană.

În România vor fi alegeri în noiembrie, şi există speculaţii că preşedintele Traian Băsescu ar putea numi un guvern tehnocrat până atunci.

The Wall Street Journal:Boc şi guvernul demisionează pentru a proteja stabilitatea ţării

Primul-ministru Emil Boc a anunţat luni că va demisiona imediat alături de guvernul său pentru a proteja stabilitatea ţării. Boc a demisionat pentru "a detensiona" situaţia socială, făcând referire la săptămânile de proteste din România împotriva măsurilor de austeritate introduse în 2010.

Boc, care a devenit prim-ministru în 2008, a făcut apel la clasa politică scindată să dea dovadă de maturitate şi să voteze rapid un nou guvern. El şi-a apărat deciziile spunând că "acestea au fost dificile, dar că le-a luat de nevoie, nu pentru că a vrut acest lucru".

El a adăugat că FMI a prevăzut o creştere economică de 2% pentru anul acesta, în scădere faţă de previziunile anterioare, dar superiaoră mediei Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO