Eveniment

Dumitru, Raiffeisen Bank: Din perspectivă strict economică, impactul închiderii Nokia este “modest”

Dumitru, Raiffeisen Bank: Din perspectivă strict economică, impactul închiderii Nokia este “modest”

Ionuţ Dumitru (Foto: Silviu Matei)

Autor: Claudia Medrega

29.09.2011, 16:50 489

Impactul închiderii fabricii Nokia de la Cluj este "modest" din perspectivă strict economică, având în vedere că are o contribuţie la valoarea adăugată de 0,1%, însă consecinţele negative cele mai importante sunt la nivel de imagine pentru investitorii străini şi în plan social, având în vedere concedierile, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

"Din perspectivă strict economică impactul este modest, redus. Contribuţia Nokia la valoarea adăugată este de 0,1%, ceea ce înseamnă puţin. Nokia avea un business cu valoare adauăgată foarte mică având în vedere că importa toate componentele şi reexporta produsele finite, realizate cu forţa de muncă ieftină din România".

În ceea ce priveşte schimburile comerciale externe, exporturile Nokia au fost anul trecut de 1,7 mld. de euro, reprezentând 5-6% din volumul total al exporturilor. Dar, în acelaşi timp, fabrica a importat componente de 1,5 mld. de euro, astfel că a existat o contribuţie pe exportul net de doar 200 mil. euro, a mai spus Dumitru.

Concurenţă dură pentru investitorii străini

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO