Eveniment

Franks: BNR ar putea fi nevoită să urce dobânzile pentru a combate efectele preţurilor din energie. Chiar FMI a cerut majorarea preţurilor

Franks: BNR ar putea fi nevoită să urce dobânzile pentru a combate efectele preţurilor din energie

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

01.08.2011, 19:26 856

Banca centrală ar putea fi nevoită să urce dobânzile în acest anpentru a combate efectele unor posibile creşteri ale preţurilor dinsectorul energetic, a declarat într-un interviu pentru Bloombergşeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să rămână înclinatăcătre înăsprirea politicii monetare, deşi inflaţia ar trebui săscadă după dispariţia efectului majorării TVA de la 19% la 24% îniulie 2010, a arătat Franks.

De asemenea, BNR ar trebui să se abţină de la reducerearezervelor de valută pe care băncile trebuie să le menţină,deoarece "nu ar fi o măsură înţeleaptă în acest moment", acontinuat oficialul FMI.

"Semnalele preliminare pe care le-am perceput privind inflaţiadin iulie par să fie foarte bune, aşa că presiunea s-a redus puţin.Am recomanda cu toate acestea băncii centrale să rămână înclinatăcătre o politică restrictivă, să fie pregătită să meargă în sus, şinu în jos, însă cheia este ceea ce se va întâmpla în iulie şiaugust", a afirmat Franks.

Ceea ce a uitat să menţioneze Franks este tocmai faptul că FMI afost cel care a cerut liberalizarea preţurilor la energie.

În urmă cu trei luni, Jeffrey Franks confirma că preţurile laenergie pentru populaţie vor fi liberalizate din 2015, în breme cepentru economie procesul se va încheia în 2013.

BNR a menţinut în iunie dobânda de politică monetară la 6,25%pentru cea de-a 13-a lună consecutiv, pentru a combate inflaţiaaccentuată de majorarea TVA şi de creşterea cotaţiilorinternaţionale ale principalelor mărfuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO