Eveniment

Guvernul cedează şi anunţă un nou acord cu FMI. Creşterea economică pierde teren în prognoze

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

26.07.2012, 00:08 1671

Vicepremierul şi ministrul finan­ţelor Florin Georgescu, cel mai credibil membru al guvernului pe zona economică, a anunţat ieri că România vrea încă un acord preventiv de doi ani cu FMI, într-o încercare evidentă de a calma suspiciunile analiştilor străini şi neîncrederea pieţelor externe, reflectată în prăbuşirea leului din ultimele săptămâni.

"Guvernul intenţionează să încheie cu FMI un nou acord de tip preventiv. Este prematur să vorbim acum despre sume, dar importantă este decizia de natură strategică vizând un termen mediu. Vorbim de un acord care probabil va fi tot pe doi ani, 2013-2015", a spus Georgescu, citat de Mediafax. Acesta este cel mai important anunţ făcut de guvernul Ponta, cu impact asupra condiţiilor economice şi financiare din următorii doi ani şi, implicit, recunoaşterea incapacităţii autorităţilor române de a genera politici economice credibile pe plan extern fără girul FMI şi al Comisiei Europene.

Practic, actuala putere acceptă o nouă "în­corsetare" a României pentru doi ani, în schimbul stabilizării pieţelor, şi, implicit este de acord cu o continuare a politicilor de austeritate şi cu privatizările, criticate până acum.

De la începutul crizei, în 2009, România a tot făcut apel la ancora FMI pentru a-şi asigura credibilitatea pe piaţa externă, însă în urmă cu un an guvernatorul BNR Mugur Isărescu - care a semnat toate acordurile cu FMI în ultimii 22 de ani - afirma că prelungirea la nesfârşit a acestui patronaj al instituţiei financiare internaţionale în politica economică a României poate deveni în cele din urmă un semn de slăbiciune şi îşi exprima dorinţa ca actualul acord să fie şi ultimul. Numai că după anunţul ministrului finanţelor, guvernatorul BNR va avea de semnat încă un acord anul viitor. Georgescu nu a dat detalii privind suma care ar sta la dispoziţia României prin noul acord, în condiţiile în care cele 3,6 mld. euro disponibile prin actualul aranjament cu FMI nu au fost accesate până acum.

Criza politică internă, suprapusă pe evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, îşi va pune amprenta asupra economiei locale, astfel că plusul la PIB pe întregul an 2012 ar putea să fie de numai 0,5%-0,8%, după cum indică noile prognozele ajustate. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit în jos prognoza de creştere la 0,8% de la 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO