Eveniment

Producatorii de medicamente spun ca Bazac ii pune la zid cu taxa pe vanzari

Producatorii de medicamente spun ca Bazac ii pune la zid cu taxa pe vanzari

Ion Bazac, ministrul sanatatii

01.10.2009, 23:20 61

"Probabil ca toti producatorii vor fi afectati in primul rand lanivelul profitului, insa se va rasfrange si in vanzari", a spus DanVasile, directorul general al producatorului Biofarm, cu afaceri de18 mil. euro anul trecut. El a adaugat ca in urmatoarele luni piatava merge din inertie, si ca masura ministrului sanatatii Ion Bazac"va duce in jos industria farma".

Miscare surpriza

Ministerul Sanatatii a stabilit ca solutie la fondurileinsuficiente din sistemul sanitar un mecanism, "clawback" (a trageinapoi), prin care producatorii de medicamente sa contribuie lafondurile sanatatii intre 5 si 11% din valoarea vanzarilor. Deficitul de la bugetul sanatatii este de 2,8mld. lei. Bazac spera ca va incasa de la producatorii demedicamente 100 mil. lei anul acesta si inca 570 mil. lei in2010.

"Ne-a luat prin surprindere aceasta masura. Nimeni nu ne-a spusnimic, au scos-o pur si simplu din maneca. Este o taxa in plus,pentru ca teoretic este perceputa ca o reducere de pret de 5-11%care se va reflecta in profit", a mai spus Vasile. El este deparere ca fiecare companie isi va analiza portofoliul pentru avedea care produse asigura marje de profit. In cazul in carepierderile pe produs ar fi de 20% din vanzari, s-ar putea decideretragerea acelui produs de pe piata.

Dan Zaharescu, director executiv al Asociatiei Romane aProducatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), spune ca prin"clawback" in acceptiunea internationala se intelege ca sumelecheltuite suplimentar in sanatate sa fie platite de companiilefarmaceutice proportional cu cota de piata.

"Industria este pusa cu spatele la zid. Preturile sunt deja lanivelul minim european, iar cursul de schimb luat in calcul este de4 lei pentru un euro, sub valoarea din piata. Termenele de plata aufost si ele majorate. Am vrea sa vedem pe ce alte piete mai platescromanii cel mai mic pret european", a spus Zaharescu. De asemenea,sanatatea va primi de la buget 2,8 mld. lei (700 mil. euro) pentrua sustine spitalele si medicii de familie.

"Acesti bani nu au o destinatie exacta. Decizia este a CNAS.Grosul banilor probabil ca vor merge pentru cheltuielile spitalelorsi pentru medicii de familie", a spus Tudor Toru, secretar de statin Ministerul Sanatatii.

Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, sistemul este folositin state precum Italia, Polonia, Olanda, Ungaria, Belgia, MareaBritanie, Portugalia, Irlanda si Franta.

"Unele tari practica grile care incep de la 5% si ajung la 12%.Noi nu am vrut sa avem cel mai mare procent, astfel incat ne-amoprit la 11%. Noua ni s-a parut mai corecta o grila progresiva", amai spus Totu.

De ce solicita producatorilor sa returnezebani?

"Statul asigura fonduri pentru programe de sanatate, pentru bolicronice, si ni s-a parut normal ca si firmele sa dea inapoi inrelatia cu statul. Am decis sa ne oprim numai la aceste produse sisa nu le extindem si la OTC-uri (produse fara prescriptie - n.r.)pentru ca acestea sunt cumparate integral de populatie, iar statulnu intervine in niciun fel", a spus Totu.

Vanzarile de medicamente in Romania sunt de circa 2 mld. euroanual, suma din care produsele la care statul contribuie genereazavanzari de circa 1,4 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO