Eveniment

Slovenia vrea să limiteze numărul migranţilor care-i tranzitează teritoriul la 580 pe zi

Slovenia vrea să limiteze numărul migranţilor care-i...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

26.02.2016, 17:42 51

Participanţii la această reuniune din 18 februarie "s-au angajat să respecte plafonul de aproximativ 580 de migranţi pe zi", a declarat pentru AFP Vesna Drole, o purtătoare de cuvânt a Ministerului sloven de Interne, care a cerut vineri Croaţiei să respecte această "cotă zilnică".

În cazul în care ţările de pe ruta migranţilor respectă această limită zilnic, blocajul se va agrava în mod inevitabil în Grecia, unde mii de oameni care caută să obţină azil în Europa sunt deja blocaţi de duminică, din cauza unei înăspriri a condiţiilor de trecere a frontierelor din Macedonia şi până în Austria.

Aproximativ 2.000 de migranţi sosesc zilnic, în prezent, pe insulele greceşti.

Ministrul sârb de Interne Nebojsa Stefanovici a declarat vineri pentru postul privat Pink că a fost informat "în noaptea (de joi spre vineri) de către poliţia croată, care a fost informată anterior de poliţia slovenă, că un nou regim (de tranzit al migranţilor) a intrat în vigoare începând din această zi".

Slovenia şi Croaţia "mai acceptă doar 500 de persoane pe zi", a precizat el, adăugând că Serbia a primit o notificare "scrisă" cu privire la această decizie.

Ministerul de Interne croat a anunţat că a primit "o nouă cerere din partea Sloveniei de a nu-i mai trimite mai mult de un tren pe zi", potrivit presei locale.

Ministerul sloven de Interne a declarat pentru AFP că este vorba despre o simplă "amintire" vecinilor săi a unei decizii care a fost luată în comun de către şrfii poliţiilor din Macedonia, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Austria în cadrul reuniunii de la Zagreb, săptămâna trecută.

Acordul cu privire la această cotă - care nu a fost făcut public - a fost "unanim", potrivit purtătoarei de cuvânt.

Acest plafon de 580 de migranţi pe zi a fost depăşit în Slovenia, în mai multe rânduri, săptămâna trecută, însă această depăşire a fost acceptată "la cererea specială a Croaţiei", potrivit lui Drole.

Comisia Europeană (CE) şi organizaţii umanitare şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o posibilă "criză umanitară" în Grecia, în cazul în care sunt blocaţi tot mai mulţi migranţi în această ţară, care a devenit principala poartă de intrare a acestora în Uniunea Europeană (UE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO