Eveniment

Wrigley Romania, sub lupa Consiliului Concurentei

05.11.2004, 00:00 63

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a Legii Concurentei de catre Wrigley Romania SRL, prin incheierea unor contracte cu efecte anticoncurentiale.
Wrigley Romania este filiala locala a producatorului american de guma de mestecat Wrigley, cea mai mare companie de guma de mestecat din lume. In Romania, compania are o cota de piata de peste 90%.
Investigatia s-a declansat ca urmare a solicitarii facute de Wrigley Romania catre Consiliului Concurentei pentru o dispensa privind exceptarea de la prevederile legii in cazul contractelor de cumparare si distributie a gumei de mestecat incheiate cu o serie de agenti economici.
Investigatia isi propune sa evalueze efectele pe care aceste contracte le au asupra mediului concurential de pe pe piata de profil. "Verificarile facute de Consiliul Concurentei vor viza toate verigile lantului de distributie, pana la vanzarea cu amanuntul a produselor", a comunicat autoritatea de reglementare in domeniul concurentei.
Mai mult, Consiliul va investiga, ca urmare a unei plangeri inaintate de compania Interbrands Marketing & Distribution SRL Bucuresti, si un posibil abuz de pozitie dominanta practicat de Wrigley in raporturile cu partenerii comerciali.
Cu marcile Orbit,Airwaves, Winterfresh si Hubba Bubba, Wrigley detine peste 90% din piata gumei de mestecat din Romania. Compania a avut anul trecut vanzari de circa 30 de milaione de dolari.
Competitorii companiei - Perfetti, Mota, Rommis, Kent si Zumrut - detin cumulat o cota de piata mai mica de 10%.
Potrivit unui studiu al AC Nielsen, piata gumei de mestecat din Romania a totalizat, anul trecut, 1.786 miliarde de lei (47,5 milioane euro), corespunzand unui volum al vanzarilor de 178 milioane de pachete.
De asemenea, Consiliul Concurentei a anuntat ieri ca a finalizat raportul privind o alta investigatie privind posibila incalcare a Legii Concurentei. Este vorba de compania Kronospan, care, dupa preluarea de anul acesta a fabricilor de prelucrare a lemnului din Sebes de la rivalul Italian Gruppo Frati, a crescut brut preturile cu circa 40%. Audierea cazului si luarea unei decizii va avea loc la inceputul lunii decembrie a acestui an, dupa care Concurenta va face publice concluziile.
In prezent, Kronospan a redus preturile cu circa 11% la PAL simplu sio 6% la PAL melaminat, ca urmare a unei solicitari facute de Concurenta. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO